Фермер: Коли кавун переспіє, ціна піде догори, зараз - це «дно»
Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу зазначив директор приватного агропідприємства «Александр А. Синенко» Олександр Синенко.
«Зараз якраз пік отримання врожаю і зменшення споживання», - сказав Синенко.
За його словами, за кілька днів, коли кавун переспіє, «пропаде», ціна піде догори, зараз - це «дно» ціни.
Він пояснив, що через погодні умови, що склалися у травні - на початку червня (було холодно і йшли дощі), сільгоспвиробники не розтягли висадку баштанних, а «всі пішли садити у поле», коли закінчилися опади. Як результат – посадка баштанних не розтяглася у часі, тому всі отримали врожай водночас.
Як зазначив Синенко, наразі у його господарстві ціна на кавун на полі - 1,20 грн, а після упаковки і відправки в Київ - майже 5 гривень.
У Херсоні можна придбати кавун на точках, відведених для реалізації баштанних, за ціною 4-5 гривень на базарі, по 4 гривні їх пропонують з легковиків у дворах багатоповерхівок, у супермаркетах можна побачити кавун без кісточки за ціною 14,90 за кілограм, жовтий – за 14,90. Натомість у соцмережах з’являються повідомлення від фермерів з пропозицією продажу кавуна з поля за ціною 60 копійок за кілограм. Один з фермерів написав, що він у відчаї, бо не може продати кавун і по такій ціні, а той вже «горить».
Місцева фермерка Анастасія Грошева, яка торгує кавунами на ринку у селі Чкалове, поблизу траси, пояснює, що на полі продає кавуни по 50 копійок за кілограм, а тут, на базарі, пропонує покупцям по 2,50 грн за кілограм.
«Вирощуємо самі, у нас всього 4 гектари. Це наша земля, ми платимо податок за землю у сільську раду. Ті 50 копійок - це навіть не виправдає ту плівку, «краплю» та насіння, що ми купили», - додала жінка.
Вона не вірить у кооперацію, бо вважає, що навіть якщо дрібні фермери скооперуються, вони не зможуть зацікавити супермаркети, де вже є крупні постачальники. Серед покупців Грошевої – люди, що проїздять цією трасою на моря та вже повертаються з відпочинку.
Кавуни на ринках, у торговельних мережах мають документи, що підтверджують безпечність продукції, зазначають у ГУ Держпродспоживслужби.
Водночас вздовж трас на Херсонщині стоять продавці з кавунами, найчастіше - це місця стихійного продажу. Також селяни виставляють кавуни біля садиб.
Як зазначила в.о. директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Маргарита Степанова, в умовах пандемії триває трансформація напрямків реалізації сільгосппродукції. Виробники переходять на електронні платформи, де можна себе презентувати, знайти покупця. Юридичні особи, що працюють «по-білому», не в тіні, мають контракти на реалізацію своєї продукції через роздрібну мережу, супермаркети, через ринкові структури.
Голова Голопристанської територіальної громади Олександр Бабич повідомив, що фермери, які кооперуються і продають свою продукцію у торговельні мережі, працюють «по-білому».
«Треба виходити «з тіні», створювати кооперативи, агрохолдинги, щоб виходити на великий ринок. Певне, не всі готові до цього», - додав він. Для нього прикладом як треба працювати, зокрема, є фермери, які наповнюють кавунами баржу, що вже традиційно в серпні відправляється до Києва.
Як розповіли у профільному департаменті ОДА, у 2021 році в області посіяли баштанних культур на рівні попереднього року - 23,5 тис. га, з них сільгосппідприємства посіяли 11,2% площ баштанних. В області основні виробники баштанних територіально працюють в межах колишніх Голопристанського, Олешківського та Скадовського районів. Торік з області експортували 4,2 тис. тонн баштанних. Основними імпортерами херсонських баштанних стала Литва, Молдова, Польща, Естонія.
В області щорічно отримують близько 300 тисяч тонн плодів баштанних культур.
Як повідомляв Укрінформ, Херсонщина вирощує 75% усіх баштанних культур в Україні.