Проєкт підтримки в управлінні землями охопить 800 громад - Мінагро

Проєкт підтримки в управлінні землями охопить 800 громад - Мінагро

Укрінформ
Громадська спілка «УкрГео» 2 вересня презентувала проєкт «Підтримка громад в управлінні землями»; проєкт буде реалізований за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) .

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Зазначається, що бенефіціарами проєкту стануть в першу чергу територіальні громади, їх голови та землевпорядники, планується охопити щонайменше 800 територіальних громад.

За словами директорки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку Ксенії Сидоркіної, територіальні громади тепер вони відповідальні за просторове планування своїх територій, розпорядження землями, контроль за їх самовільним захопленням та цільовим використанням.

"Розуміючи ці завдання та потреби, Програма АГРО підтримає громади на цьому шляху. Ми підтримали проєкт «Підтримка громад в управлінні землями», до якого залучені найкращі фахівці у галузях просторового планування, земельного права, геодезії та землеустрою, які нададуть допомогу громадам у впровадженні сучасних інструментів управління землями в умовах нового земельного законодавства щодо просторового планування використання земель та дерегуляції у сфері земельних відносин», - пояснила Сидоркіна.

У Громадській спілці "УкрГео" додали, що в межах проєкту будуть заплановані навчання та консультації. Також фахівці допоможуть в організації комунікації громад з державними інституціями, підготують пропозиції щодо вирішення проблемних питань земельних відносин на національному рівні.

Читайте також: Мінагро розробляє автоматизовану систему оцінювання стану земельного ринку

Як повідомлялось, Президент Володимир Зеленський 24 травня підписав закон “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” (№1423-ІХ). Із моменту набрання чинності цим законом, тобто з 27 травня 2021 року, всі землі та земельні ділянки за межами населених пунктів (за нечисленними винятками) уже перейшли в комунальну власність. Винятком є ділянки, право державної власності на які вже зареєстровано.

Після введення в дію відповідних положень Закону №1423-ІХ (із 26 травня 2022 року) ОТГ будуть делеговані повноваження з контролю за самовільним зайняттям земельних ділянок, їх використанням за цільовим призначенням, боротьби з бур'янами тощо.

Ринок земель сільгосппризначення запрацював в Україні з 1 липня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-