Ціна газу: у Мінрегіоні пояснили, чому області оголошували надзвичайну ситуацію

Ціна газу: у Мінрегіоні пояснили, чому області оголошували надзвичайну ситуацію

Укрінформ
НАК «Нафтогаз України» розпочала процес підписання середньострокових договорів на постачання газу по фіксованій ціні з бюджетними установами. Відтак для пришвидшення цього процесу у кожному регіоні були проведені засідання комісії ТЕБ та НС, що дозволило укладати договори за скороченою процедурою.

Про це повідомила заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська, передає Укрінформ з посиланням на сайт Мінрегіону.

«Важливим питанням напередодні старту опалювального сезону є підписання договорів з бюджетними установами на постачання газу за фіксованою ціною. Комісії ТЕБ та НС проводилися областями саме з цією метою — для подолання технічних моментів. Це процедурні засідання. Ще минулого тижня було проведено селекторну нараду з головами міст та очільниками регіонів, НАК «Нафтогаз України», АМУ, АМКУ щодо укладання договорів з підприємствами бюджетної сфери, було прийнято рішення щодо проведення ДСНС у кожному регіоні засідання комісії ТЕБ та НС. Цей крок продиктований необхідністю пришвидшення процедури, аби газ було закуплено бюджетними установами за фіксованою, нижчою ціною», — підкреслила Хоцянівська.

Читайте також: В ОП закликають не розганяти паніку - газу у сховищах цілком достатньо

За її словами, проведення засідань ТЕБ та НС у регіонах забезпечує юридичний аспект для оперативного підписання договорів. Ідеться про типові договори, які затверджують постачання газу за фіксованим тарифом для бюджетних установ – 13,7 грн за кубометр (з урахуванням транспортування та ПДВ – 16,8 грн).

«Ця пропозиція щодо фіксованої ціни для бюджетних установ прописана у відповідному Меморандумі та є нижчою, ніж поточні світові ціни на газ. Вона буде діяти протягом 15 місяців — до кінця 2022 року. Йдеться про підтримку соціального сектору. Після укладання договорів одразу може розпочатися обігрів шкіл, дитячих садків, лікарень та інших бюджетних установ, якщо цього потребує температурний режим», — наголосила Хоцянівська.

Читайте також: У Франківську та двох областях надзвичайна ситуація - немає газу для лікарень та шкіл

Як повідомлялося, 30 вересня на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років.

Окрім незмінності тарифів, у меморандумі зафіксована домовленість про безперебійне постачання газу. У межах фінансової підтримки з боку держави передбачається субвенція громадам із незадовільним індексом податкоспроможності.

Читайте також: Постачання газу в школи та лікарні: комісія у Херсоні визнала ситуацію надзвичайною

Пізніше Кабінет Міністрів затвердив план дій на виконання меморандуму між урядом, органами місцевого самоврядування та Нафтогазом стосовно сталого проходження опалювального сезону 2021-2022 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-