Україна закликає МАГАТЕ змусити Росію припинити атаки на енергетику та окупацію ЗАЕС

Україна закликає МАГАТЕ змусити Росію припинити атаки на енергетику та окупацію ЗАЕС

Укрінформ
Під час 68-ї Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні міністр енергетики України Герман Галущенко закликав усі країни-члени агентства дати одностайну відповідь Росії за злочинні атаки на цивільну енергетичну інфраструктуру й окупацію Запорізької АЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство енергетики України.

«Скільки ще ми будемо спостерігати за свідомим порушенням Росією статуту МАГАТЕ, свідомим неодноразовим ігноруванням резолюцій Ради керуючих і Генеральної конференції МАГАТЕ? Росія не заслуговує на привілейований статус у межах агентства та його Ради керуючих. Вона свідомо створює безпрецедентну ядерну небезпеку та незахищеність», - наголосив міністр.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ наголосив на важливості стабільного підключення українських АЕС до мережі

Він нагадав, що під час останньої масованої атаки на цивільну енергетичну інфраструктуру України 26 серпня Росія використала 236 ударних засобів, серед яких 127 ракет і 109 дронів. Атаку було спрямовано, зокрема, на об’єкти генерації, лінії електропередачі та підстанції, критично важливі для українських АЕС.

Крім того, Галущенко підкреслив, що Росія руйнує українську Запорізьку АЕС, продовжує мілітаризацію станції та прилеглих окупованих територій, використовуючи їх як прикриття для артилерійських ударів по підконтрольній Україні території та населених пунктах, порушуючи основи ядерної безпеки та всі принципи захисту.

Водночас, Галущенко подякував МАГАТЕ і особисто гендиректору агентства Рафаелю Гроссі за швидку реалізацію нещодавнього рішення про початок моніторингових місій на українських підстанціях, які є критично важливими для атомних електростанцій.

Читайте також: Військова співпраця Росії з КНДР є порушенням санкцій Радбезу ООН - Євросоюз у МАГАТЕ

Як повідомлялося, російська окупаційна адміністрація Запорізької АЕС продовжує обмежувати доступ присутньої на станції місії МАГАТЕ, зокрема, експертів знову не пустили до західної частини машинного залу.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-