Кулеба закликав до розумного поєднання енергетики та дипломатії

Кулеба закликав до розумного поєднання енергетики та дипломатії

Укрінформ
Скоординована внутрішня та зовнішня політика в енергетичній сфері та посилення енергетичної дипломатії допоможуть подолати сучасні виклики, які постають перед Україною та світом.

Як передає Укрінформ із посиланням на МЗС, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у відеозверненні до учасників дискусії з енергетичної дипломатії, яка відбулася 16 листопада.

У заході в МЗС узяли участь ключові стейкхолдери у сфері енергетики: міністерства енергетики, захисту довкілля, національні енергетичні компанії, представники бізнесу та профільні асоціації.

Аналітичний центр DiXi Group презентував дослідження стану енергетичної дипломатії, проведене з ініціативи МЗС України та за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

“Географічне положення України робить її не лише невід'ємною частиною європейської та євроатлантичної систем безпеки, а й важливим енергетичним хабом регіону”, - заявив міністр.

Кулеба відзначив послідовну роботу Міністерства енергетики України у міжнародній сфері та зауважив, що енергетика безпосередньо пов’язана із зовнішньою політикою й  безпекою нашої держави та громадян.

Очільник МЗС нагадав, що Росія використовує енергетичні ресурси як зброю, впливає на енергетичні партнерства, складовою частиною яких є Україна, втілює енергетичні проєкти, які суперечать інтересам нашої держави та підвищують залежність європейських держав від політики Кремля.

“Гібридна агресія РФ проти Європи, яка розгортається зокрема в енергетичній сфері, вимагає підвищеної готовності дипломатичного корпусу та координації дій усіх гравців енергетичного простору держави. Важливо дотримуватися політики єдиного голосу між усіма стейкхолдерами”, - зауважив Кулеба.

Він закликав до об'єднання зусиль усіх відомств і компаній, розумного поєднання енергетики та дипломатії. Міністр указав, що глобальні енергетичні та кліматичні виклики набувають все більшої гостроти, потребують скоординованих дій всередині держави та на міжнародній арені.

“Подолання сучасних викликів виходить за рамки можливостей окремих, навіть найбільш розвинутих, держав. Реагування на ці загрози потребує широкої міжнародної співпраці”, - підкреслив міністр.

Кулеба відзначив важливість інтеграції України до регіональних та глобальних енергетичних ринків, розбудови інфраструктури, утворення нових та розширення чинних геополітичних альянсів задля просування національних інтересів.

Глава МЗС наголосив, що завдяки посиленню енергетичної дипломатії Україна гратиме активну роль у глобальному енергетичному та кліматичному діалозі, зможе розширити доступ до фінансових і  аналітичних ресурсів, міжнародних фінансових інструментів та інвестицій.

Як повідомляв Укрінформ, експерти аналітичного центру DiXi Group на обговоренні “Енергетична дипломатія України — quo vadis?” 16 листопада запропонували запровадити посади урядового уповноваженого з питань енергетики та клімату і послів з особливих доручень з енергетичної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-