Таджикистан поглиблюватиме економічну співпрацю з Україною - посол

Таджикистан поглиблюватиме економічну співпрацю з Україною - посол

Укрінформ
Республіка Таджикистан розраховує на значне поглиблення взаємовигідного співробітництва з українською державою та бізнесом.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у цьому під час онлайн-бізнес-конференції “Україна-Таджикистан: можливість ділової співпраці. Регіональний вимір” запевнив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Таджикистан в Україні Назрізода Давлаталі Хайдар.

За його словами, нинішні торгово-економічні показники не відповідають рівню наших міждержавних відносин. Адже вже кілька років поспіль ці показники погіршувалися. “За даними Таджицького статагенства, за січень-вересень цього року зафіксовано позитивну динаміку двостороннього товарообігу. Однак, це не ті цифри, які можуть тішити”, - сказав дипломат.

Головною проблемою, яка заважає більш тісному економічному співробітництву між нашими країнами він назвав велику відстань між ними і пов’язані із цим логістичні проблеми. Торік давалися взнаки ще й коронавірусні обмеження. Назрізода Давлаталі Хайдар запевнив, що в Душанбе готові надати новий імпульс економічній співпраці з Україною.

Поміж найбільш перспективних напрямків двостороннього торговельно-економічного співробітництва таджицьких та українських компаній - агропромисловий і продовольчий комплекси, фармацевтична галузь, сільськогосподарське машинобудування, цифрові технології, розвиток транспортних і енергетичних коридорів. Очікується, що поглибленню ділових зв’язків сприятимуть заплановане налагодження прямого авіаційного сполучення між Україною і Таджикистаном (відповідні плани має український лоукостер SkyUp Airlines), а також відкриття ділових економічних місій двох країн.

Під час бізнес-конференції відбулося підписання угод про співпрацю регіональних Торгово-промислових палат Хмельницької, Херсонської, Полтавської, Запорізької й Кіровоградської областей з Торгово-промисловою палатою Хатлонської області Таджикистану.

Як повідомлялося, у 2020 році товарообіг між Україною і Республікою Таджикистан становив майже $25 млн доларів. $24,1 млн із них - експорт українських товарів. Здебільшого, це товари групи “цукор і кондитерські вироби з нього” (понад $7,22 млн.), а також фармацевтична продукція ($2,1 млн.). Обсяги імпорту з Республіки Таджикистан в Україну у 2020 році становили $870 тисяч. Імпортували ми, переважно, горіхи і сухофрукти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-