На скільки за рік подорожчав новорічний стіл
Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ІАЕ), про це повідомив директор Інституту Юрій Лупенко.
Лупенко зазначив, що для оцінки було взято новорічне меню з традиційними для святкового столу страв: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої.
За розрахунками науковців ІАЕ, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 198,54 грн. Це на 24,6% більше, ніж при святкуванні Нового 2021 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 100 грн за 0,5 кг (зростання цін до 43% залежно від виробника), 0,5 кг зеленого горошку – 35,00 грн (+8%), 6 яєць – 19,80 грн (+37%), 200 г солоних огірків – 17,22 грн (+ 4 %) та 180 г майонезу – 13,50 грн (+8 % залежно від марки). Ще у 13,02 грн обійдуться 2 морквини (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). Якщо станом на кінець 2021 року ціна на моркву і картоплю зменшилася проти минулорічної на 5,6% і 10% відповідно, то на цибулю - зросла на 39%.
За підрахунками економістів, на рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) – 121,57 грн. Левову частку його вартості становитиме філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 13,50 грн, 1 морквина (190 г) – 1,71 грн, 1 буряк (250 г) – 2,27 грн, 1 цибулина (170 г) – 1,66 грн, 2 картоплини (280 г) – 2,43 грн.
Також на 10-26 % зросли витрати на м’ясні продукти. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 98,50 грн (+10,1 % проти цін 2020 року), підчеревини копченої – 110 грн (+10%), биток зі свинини свіжий – 115 грн (+4,5%). М’ясо птиці (тушки) станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим серед видів м’яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося за ціною зі свининою. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 120 грн. Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі сягне 443,50 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 75 грн і пачка масла вершкового (200 г) – 50 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30%.
Вартість овочів на новорічному столі становитиме в середньому 185,38 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 17,38 грн, гриби (1 кг) – 55 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38,00 грн.
Фрукти на святковому столі обійдуться у 105,80 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому в 26 грн, 1 лимон (200 г) – 9,80 грн.
Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн. Шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.
Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 109 грн. У півтора раза більше – 180 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.
Безалкогольні напої обійдуться у 81,00 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 40,00 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) – 13,00 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) – 28 грн.
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 480 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 260 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2 324,74 грн, зауважив науковець.
Вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві сягне 2 123,59 грн, що на 10,8% більше від вартості новорічного столу рік тому. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2 673,59 грн, підсумував Лупенко.
Розрахунок вартості новорічного столу зроблено ННЦ ІАЕ на основі даних Держстату та моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 грудня 2021 року.