Для стабілізації цін на «молочку» потрібна консолідація дій влади та учасників ринку - депутатка

Для стабілізації цін на «молочку» потрібна консолідація дій влади та учасників ринку - депутатка

Укрінформ
Для забезпечення існування вітчизняної молочної галузі потрібно налагодити роботу всіх учасників ринку: від виробництва до реалізації кінцевому споживачу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказала голова підкомітету з питань регуляторної політики Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Ганна Лічман під час круглого столу «Цінова ситуація на ринку молочної продукції в Україні».

«Я думаю, що у нас наразі є достатньо ресурсів та бажання максимально сприяти тому, щоб в Україні була молочна галузь. І ми бачили злагоджену роботу по всіх ланках: від виробника молока до фінальної полички. У цьому зацікавлені всі, і в першу чергу український споживач», - наголосила Лічман.

Читайте також: Зміни в оподаткуванні птахівництва несуть ризики для продовольчої безпеки держави - депутат

Вона зазначила, що для цього Міністерство економіки, Міністерство аграрної політики та продовольства, Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку та Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики мають консолідувати зусилля та напрацювати заходи для підтримки вітчизняної молочної галузі.

Перший заступник міністра економіки Денис Кудін під час виступу на круглому столі запропонував створити робочу групу для вирішення проблем української молочної галузі. На його думку, цього можна досягти, зокрема, шляхом модернізації переробних виробництва, використання імпортного обладнання та поголів’я, а також детінізації галузі. У робочу групу мають увійти представники Мінекономіки, Мінагрополітики, профільних парламентських комітетів, профільних асоціацій, представників виробників, переробників та рітейлу, сказав Кудін.

Лічман підкреслила, що Комітет ВР з питань економічного розвитку підтримує цю пропозицію. Вона додала, що, крім співпраці з питань підтримки галузі, варто звернути увагу на продовольчу безпеку. За словами голови підкомітету, державі потрібно визначитись з пріоритетами у цій сфері, зокрема у питаннях, які стосуються фальсифікату молочної продукції.

Читайте також: В Україні виробництво молока скоротилося на 5,9%

Згідно з даними Державної служби статистики України, за 2021 рік в Україні виробництво молока у порівнянні з 2020 роком скоротилось на 5,9% - до 8,72 млн тонн. У тому числі сільськогосподарські підприємства виробили 2,75 млн тонн молока (на 0,4% менше), господарства населення — 5,97 млн тонн (на 8,2% менше). Водночас станом на кінець грудня 2021 року ціна молока в Україні зросла на 11,3%, також відбулось підвищення цін на кисломолочну продукцію на 10% (сир здорожчав на 10,3%, а сметана на – 10,8%).

Голова Держстату Ігор Вернер пояснив, що скорочення виробництва молока в Україні передусім зумовлено скороченням поголів’я великої рогатої худоби. Так, станом на початок 2022 року кількість корів в усіх господарствах України становить 1563 тис. голів, що у порівнянні з початком 2021 року менше на 6,6%. Крім цього, Україна також скоротила експорт молочної продукції. Так, за 11 місяців 2021 року Україна експортувала молока та молочних продуктів у кількісному вимірі на 17,2% менше, ніж за аналогічний період 2020 року. Водночас Україна наростила імпорт. За 11 місяців 2021 року у кількісному вимірі імпорт молока та молочних продуктів в Україну у порівнянні з аналогічним періодом 2020 зріс на 30,9%.

Читайте також: Стартова вартість земельних ділянок на аукціонах Прозорро перевищила мільярд - Лещенко

А загалом у 2020 році імпорт набілу сягнув критичного рівня. В Україну було завезено 90 тис. тонн молочних продуктів, з них – 47 тис. тонн сирів. У молочному еквіваленті – це 1 млн тонн сировини. Таким чином в Україну було імпортовано молочної продукції на 300 млн дол.

Як запевняють експерти галузі, при підписанні Угоди про асоціацію з Європейським Союзом було упущено питання підтримки вітчизняної сільськогосподарської галузі, яка, наприклад, існує в ЄС, і тим самим створені нерівні умови для конкуренції вітчизняного виробника.

Водночас фахівці наголосили, що молочні компанії не хочуть заборони імпорту, а мають на меті лише створення конкурентного спроможного ринку, зокрема адекватний захист вітчизняного виробника від неконтрольованого імпорту та забезпечення державної фінансової підтримки.

Читайте також: Експорт Україною олійно-жирової продукції торік зріс майже на 20%

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого року компанія «Молочний альянс» попередила про небезпеку зупинки виробництва через високу ціну на природний газ. 31 грудня 2021 року Кабінет Міністрів обмежив вартість природного газу для виробників борошна, хліба, молока, курятини, соняшникової олії на період дії карантину, але не довше, ніж до 30 квітня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-