Росія використовує газ та його транзит у якості зброї, це неприйнятно – Домбровскіс

Росія використовує газ та його транзит у якості зброї, це неприйнятно – Домбровскіс

Укрінформ
Європейський Союз робитиме все можливе, щоб позбавити Росію можливості використовувати газ і газовий транзит у якості зброї.

Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс після зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Києві у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу.

Домбровскіс констатував, що Росія використовує питання газу і, зокрема, газового транзиту в якості зброї. У цьому контексті він нагадав, що наразі в ЄС існує великий попит на газ, а газові сховища заповнені «десь наполовину, чи менше».

Читайте також: Столтенберг стурбований залежністю членів НАТО від російського газу

Віцепрезидент Єврокомісії також зазначив, що ЄС наразі вивчає, чи не порушує Росія ринкових принципів Євросоюзу «зі своїми забаганками стосовно контрактів по газу».

«В Європейській комісії ми бачимо, що будь-який проєкт стосовно постачання газу до Європи не має бути введений в дію за рахунок того, що Україна втратить хоча б якусь частину свого становища як газового транзитера», - сказав Домбровскіс.

Читайте також: Німеччина обіцяє подбати, аби Україна залишилась транзитером газу

Він також зауважив, що зараз ситуація з «Північним потоком-2» поставлена на паузу, і триває перевірка, чи цей проєкт повністю відповідає вимогам енергетичного законодавства ЄС.

«Але така модель поведінки Росії, яка, ще раз повторюю, використовує газ і газовий транзит у якості зброї, є неприйнятною. Ми будемо робити все для того, щоб Росія була позбавлена такої можливості», - запевнив Домбровскіс.

Читайте також: Північний потік-2 є частиною плану війни Путіна з Україною - Вітренко

Як повідомлялося, Сполучені Штати й Німеччина у спільній заяві від 21 липня 2021 року заявили, що вони єдині у своєму переконанні, що продовження транзиту газу через територію України після 2024 року є в інтересах України та Європи. Відповідно до цього, Німеччина зобов’язується використовувати усі доступні важелі для сприяння продовженню на термін до 10 років угоди між Україною та Росією щодо транзиту газу, включно з призначенням спеціального посланника для підтримки перемовин, що має розпочати роботу якнайшвидше, але не пізніше 1 вересня.

Представник російського МЗС Олексій Поліщук 24 грудня заявив, що Росія готова почати переговори щодо продовження транзиту газу через Україну, коли вона знатиме, "хто з партнерів буде готовий закуповувати російський газ, в яких обсягах та на яких умовах".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-