Техас має для України колосальний бізнес-потенціал – генконсул Віталій Тарасюк

Техас має для України колосальний бізнес-потенціал – генконсул Віталій Тарасюк

Ексклюзив
Укрінформ
Штат Техас, який за власним ВВП може легко увійти в першу десятку найбагатших країн світу, містить колосальний потенціал для взаємодії з українським бізнесом у сферах енергетики, космічної індустрії, медицини й ІТ-технологій.

Про це розповів у ексклюзивному коментарі Укрінформу Віталій Тарасюк, який став першим генеральним консулом України в Г’юстоні, штат Техас.

«ВВП тільки одного міста Г’юстон, яке має близько 7 мільйонів населення, нараховує $516 мільярдів на рік. Це дорівнює 27-й позиції серед всіх економік світу. Техас як штат – це практично дев’ята економіка світу. Тому потенціал величезний»,- розповів український дипломат після онлайн-зустрічі з представниками Американсько-Української Ділової Ради (USUBC).

Техас зі своїми $2 трильйонами ВВП (у 2021 році) є другим за економічним розвитком штатом у США – після Каліфорнії. Однак він має набагато привабливіші умови для бізнесу, в тому числі в плані податкової політики та зростання кількості населення, що робить його більш перспективним. Це підтверджує також тенденція «перетікання» великих і малих компаній із Каліфорнії в Техас, яка триває й понині.

Що ж стосується перспектив для українського бізнесу, Тарасюк вважає: цікавими є передусім, енергетика, в тому числі нетрадиційні енергоджерела; космічна промисловість; медична й науково-медична галузь; а також ІТ-індустрія.

«Техас є дуже перспективним для розвитку енергетичної взаємодії з Україною, і не лише у сфері традиційних нафти й газу, у тому числі LNG (скрапленого газу), що також є дуже цікавим для нас, але й нових джерел енергії, таких як водень», - зауважив дипломат.

Він підкреслив, що Техас вже перебуває на лідерських позиціях у сфері енергетики, й хотів би зберегти за собою цей статус. Тому там продовжують інтенсивно інвестувати в новітні розробки, зокрема, водневу енергетику. Водночас і Україна сьогодні є однією із найбільш перспективних європейських країн у цій сфері.

«Євросоюз у своїй енергетичній стратегії до 2050 року визначив, що бачить Україну як одну з ключових країн, яка вироблятиме та експортуватиме водень для потреб Європи. Оскільки Г’юстон теж дуже активно працює над цим, то можливість взаємодії тут є колосальною», - зауважив генконсул.

Ще одна перспективна сфера, яка може зацікавити український бізнес у Техасі й зокрема у Г’юстоні як найбільшому місті штату, – космічна галузь.

«У Г’юстоні розміщений величезний Johnson Space Center, який є не тільки центром керування польотами, але також місцем підготовки астронавтів для наступних місій, у тому числі на Місяць», - розповів Тарасюк.

Він зауважив, що, наприклад, NASA наразі має близько 14 тисяч відкритих патентів. І це створює широкі можливості для зацікавлених приватних компаній попрацювати в цій галузі. За його словами, сучасні тренди вказують на те, що до сфери космосу залучається дуже багато приватного бізнесу, серед яких SpaceX Ілона Маска, Blue Origin Джеффа Безоса, а також сотні невеликих компаній. І більшість із них мають свої офіси також у Техасі.

Фото: Axiom Space

Крім того, зараз компанія Axiom Space створює великий проєкт щодо побудови першої у світі приватної космічної станції. «Такі приклади значно розширюють можливості співпраці у сфері космосу для України – не тільки з NASA, але і з великими приватними компаніями. У нас є можливості й досвід роботи в космосі для такої взаємодії»,- зауважив Тарасюк.

Ще одна перспективна галузь – медицина.

Фото: Smiley N. Pool/Staff

«Тут працює дуже великий медичний центр TMC, де зайнято понад 106 тисяч людей тільки в одному Г’юстоні. Це не просто комплекс шпиталів, де лікуються люди, це також великий науковий центр у сфері медицини. Фактично, це місто в місті», - розповів український дипломат.

Зараз TMC будує новий інноваційний центр, до якого планують приєднатися п’ять провідних університетів Техасу. «Для наших компаній це також може стати значним полем для взаємодії», - зауважив дипломат.

Всі ці три галузі – енергетика, космос і медицина мають цікаві перспективи для українських компаній. Однак їх усіх поєднує ще один окремий напрям – інформаційні технології, зауважив дипломат. Він підкреслив, що в цій сфері Україна має широкі можливості, досвід і гарних фахівців.

Тарасюк зазначив, що нове Генеральне консульство України в Г’юстоні готове допомагати українським компаніям налагодити зв’язки в Техасі та інших штатах на півдні Америки.

«Ми можемо стати вікном, через які встановлюватимуться ці контакти з місцевим бізнесом та безпосередньо із сектором, який буде цікавити. Ми тут саме для цього, і це наша головна мета. Ми готові допомагати всім, хто звертатиметься», - зауважив Тарасюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-