Ціни на какао оновили рекорд через феномен Ель-Ніньйо
Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.
Ціни на какао на біржі в Нью-Йорку в четвер досягли нового історичного максимуму в 5 874 доларів США за тонну.
З початку минулого року вартість основного інгредієнта для виготовлення шоколаду зросла приблизно вдвічі.
Зазначається, що ціни на какао зросли через низькі врожаї в Західній Африці, на яку припадає основна частина світових поставок.
Погодне явище Ель-Ніньйо спричинило більш суху погоду в Гані та Кот-д’Івуарі, які є двома найбільшими у світі виробниками какао-бобів.
Високі температури та зміни режиму опадів, спричинені зміною клімату, також можуть вплинути на врожай.
«Трейдери стурбовані ще одним коротким виробничим роком, і ці відчуття посилилися через Ель-Ніньйо, який загрожує врожаям Західної Африки через спекотну та суху погоду», — сказав аналітик Price Futures Group Джек Сковілл.
Один із найбільших у світі виробників шоколаду Hershey очікує, що історичні ціни на какао обмежать зростання прибутків цього року, і не виключає підвищення цін для клієнтів.
Як відомо, Ель-Ніньйо та Ла-Нінья— характерні для екваторіальної зони Тихого океану протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску, що тривають близько шести місяців.
Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 мільйонів км².
Ла-Нінья — протилежність Ель-Ніньйо, виявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану.
Разом вони утворюють так зване Південне коливання.
Фото: GETTY IMAGES