В ОП заявили, що Україна реагуватиме економічно на прояви порушень з боку окремих країн ЄС

В ОП заявили, що Україна реагуватиме економічно на прояви порушень з боку окремих країн ЄС

Укрінформ
На шляху до членства в ЄС та інтеграції до його внутрішнього ринку Україна не порушує жодних угод і хоче, щоб їх не порушували інші члени Євросоюзу.

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква під час форуму «Україна. Рік 2024», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Поряд з загальним рухом до членства в ЄС Україна, безумовно, йде паралельним треком – це інтеграція ринку України до внутрішнього ринку Євросоюзу. Рішення, які були прийняті на початку відкритої агресії Росії проти України - це, зокрема, лібералізація нашої торгівлі, запровадження торговельних преференцій. Європейські країни, коли приймали ці рішення, були свідомі того, що Україна може і має право на такі рішення. І на сьогодні дуже важливо продовжити дію відповідних квот, які укладаються строком на один рік. І Україна відповідно до цих угод і відповідно до угоди про зону вільної торгівлі з ЄС має скористатися цими правами. І ми будемо наголошувати на тому, що ми не порушуємо жодної норми цих угод і жодної норми (угоди - ред.) про асоціацію, і хочемо, щоб партнери по ЄС теж не порушували ці угоди», - сказав Жовква.

Він підкреслив, що Україна продовжуватиме інтеграцію до внутрішнього ринку ЄС і користуватиметься усіма чотирма свободами, які існують в ЄС. Це вільний рух осіб, товарів, послуг і капіталу.

Жовква зауважив, що деякі дуже важливі сфери економіки України уже інтегровані до внутрішнього ринку ЄС. Це, зокрема, енергетика, цифровий ринок і ринок вільного роумінгу.

За його словами, на сьогодні економічний трек наших відносин з ЄС є не менш важливим, ніж політичний. «Україна справді досить потужний економічний гравець, і це відзначають у Євросоюзі. І це ми робимо, незважаючи на протистояння російській агресії, робимо чесно, справедливо і відповідно до європейських правил», - наголосив заступник керівника ОП.

Тому, зазначив він, Президент України дуже швидко і чітко реагує на відповідні прояви порушень з боку окремих країн. «Україна залишає за собою право реагувати належним чином економічно. Але водночас Президент говорить і про те, що він готовий до діалогу, бо найкращим способом вирішення будь-яких суперечок є діалог. Якщо ж діалог не відбувається, то є відповідні процедури за угодою про асоціацію між Україною і ЄС», - підкреслив Жовква.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня 2023 року лідери країн-членів Євросоюзу вирішили розпочати переговори про вступ України та Молдови в блок.

Читайте також: Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону - Шмигаль

На кордоні України та Польщі протестувальники, польські фермери, продовжують обмежувати рух вантажним транспортним засобам автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ–Ягодин», «Гребенне–Рава-Руська», «Медика –Шегині», «Зосін–Устилуг», «Долгобичув–Угринів» та «Корчова-Краківець».

Наприкінці січня Польща отримала відмову від Європейської комісії на своє прохання відновити тарифні квоти для деяких українських продуктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-