ЄС не потребує продовження транзиту російського газу Україною - єврокомісар

ЄС не потребує продовження транзиту російського газу Україною - єврокомісар

Укрінформ
Євросоюз мав понад два роки, щоб підготуватися до припинення транзиту російського газу через ГТС України, тож не має підстав просити Україну продовжувати будь-які транзитні контракти з російськими компаніями.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС з енергетики заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Транзитна угода, що дозволяє експорт російського газу та його доставку через український маршрут, була продовжена у 2019 році терміном на п’ять років. Це означає, що дія цього контракту завершується наприкінці цього року. Я відвідала Київ кілька тижнів тому і я була дуже чіткою у спілкуванні з нашими українськими партнерами. Європа готувалася до цього моменту, коли транзитна угода припинить дію, вже протягом більш ніж двох років», - сказала єврокомісар.

«Ми знайшли альтернативні шляхи постачання, і з нашого боку немає жодної необхідності звертатися із запитом до українців, щоб вони залучалися до будь-яких перемовин з російськими компаніями», - додала Сімсон.

Читайте також: Українська ГТС зможе працювати без транзиту газу - керівник оператора

Як повідомлялося, Україна залишалася ключовим маршрутом транзиту російського газу навіть попри повномасштабне вторгнення РФ. Хоча фактичні потоки транзитного трубопроводу становлять менше 40% від законтрактованих обсягів.

Найбільше від поставок російського газу через територію України залежать такі країни, як Австрія, Словаччина та Чехія.

Фото: tsoua.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-