«Ціни зростуть на все»: Київрада закликала владу не підвищувати акцизи на пальне

«Ціни зростуть на все»: Київрада закликала владу не підвищувати акцизи на пальне

Укрінформ
Київська міська рада звернулась до Верховної Ради та Кабінету міністрів щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне.

Таке звернення підтримав 61 депутат Київради, передає Укрінформ з посиланням на Київську міську державну адміністрацію.

«Підвищення акцизів на пальне пояснюється нібито необхідністю наближення національного законодавства до стандартів ЄС у зв’язку з набуттям статусу країни-кандидата на вступ. Водночас аргументується перспективою надходження щомісяця до державного бюджету додаткових 1,3 млрд грн у другому півріччі цього року. Утім, насправді в цій ініціативі наразі немає потреби ні з огляду на євроінтеграцію України, ні з огляду на потребу наповнення державного бюджету. У ЄС такі вимоги існують тільки для держав-членів ЄС, і навіть вони мають право імплементувати ці норми впродовж 10 років», - заявила депутатка Київради, перша заступниця голови постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності Людмила Ковалевська.

Водночас, за її словами, запропоноване урядом підвищення акцизів на пальне вже найближчим часом здатне призвести до значної шкоди – як для підірваної війною економіки України, так і рівня життя громадян.

Читайте також: ВР підтримала законопроєкт про держрегулювання виробництва і обігу спирту, тютюну та пального

«У ціні майже всіх товарів у країні закладена частка транспортної складової. До того ж накладання цієї складової на кожному етапі виробництва і торгівлі матиме ланцюговий ефект – і ціни зростуть практично на всі товари. Особливо сильно постраждають сільське господарство, транспорт і торгівля. А на них сукупно припадає майже чверть усього валового національного продукту за даними 2023 року», – наголосила депутатка Київради.

Вона зауважила, що в державному бюджеті наявні додаткові можливості скорочення непріоритетних витрат, знаходження недискримінаційних джерел доходів, а також підвищення контролю в бюджетній сфері для фінансування оборонних потреб.

«Враховуючи зазначене, Київрада звертається до Верховної Ради з проханням відмовитися від підтримки урядової ініціативи щодо підвищення акцизів на паливо і ухвалити закони, які необхідні для залучення коштів від грального бізнесу, тютюнової галузі», – додала Ковалевська.

Як повідомлялося, березні цього року уряд схвалив проєкт закону, відповідно до якого акциз на бензин має зрости в кілька етапів у 1,7 рази, а на дизпаливо – у 2,5 рази.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-