Україна проситиме Брюссель ухвалити рішення щодо «промислового безвізу» - Стефанішина

Україна проситиме Брюссель ухвалити рішення щодо «промислового безвізу» - Стефанішина

Укрінформ
Україна веде зустрічі щодо кожного розділу Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА) і прохатиме Європейський Союз прийняти рішення про «промисловий безвіз».

Про це заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в Берліні на Конференції з питань відновлення України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ACAA, в моєму уявленні, не була пріоритетом на цей рік, але на даному етапі ми вже почали двосторонні зустрічі щодо кожного розділу угоди», – сказала вона.

Стефанішина зауважила, що нині Європейська комісія вважає доцільним для України зосередитися на пришвидшенні інтеграції, і на додачу до лібералізації торгівлі Київ буде прохати про прийняття рішення щодо «промислового безвізу».

Віцепремʼєрка переконана, що питання ACAA чудово вміщається в порядок денний цього року, а угода допоможе Україні змінити спосіб мислення в бік виробництва складніших товарів на основі європейських норм і стандартів та завоювати довіру на ринку ЄС.

Читайте також: «Торговельний безвіз» України з ЄС набув чинності

Як повідомлялося, Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (ACAA) ЄС передбачає взаємне визнання сертифікатів, виданих сторонами-підписантами. Це заощаджує час і гроші експортерів на повторну сертифікацію продукції для її продажу на партнерських ринках. Загалом промисловий безвіз у межах угоди поширюється на 27 груп товарів. Але для України на першому етапі він діятиме тільки у трьох пріоритетних галузях: машини, низьковольтне обладнання та електромагнітна сумісність. За оцінками експертів, укладення Угоди АСАА сприятиме зменшенню експортних витрат на постачання відповідної продукції на 4,9%, а витрат на їх імпорт – на 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-