Санкції проти Московської Біржі ускладнить доступ Росії до ринків капіталу - Пишний

Санкції проти Московської Біржі ускладнить доступ Росії до ринків капіталу - Пишний

Укрінформ
Персональні блокуючі санкції проти Московської Біржі (MOEX) – це потужний удар по фінансовій інфраструктурі рф, що значно ускладнить доступ Росії до ринків капіталу та проведення розрахунків.

Про це, як передає Укрінформ, наголосив у своєму Фейсбуці голова Національного банку України Андрій Пишний, коментуючи нову хвилю санкцій США проти Росії та країн, що їй допомагають.

«Ми з командою проаналізували новий масштабний санкційний пакет США щодо росії. І от що варто відзначити. Персональні блокуючі санкції проти Московської Біржі – це, безумовно, потужний удар по фінансовій інфраструктурі РФ, що значно ускладнить доступ росії до ринків капіталу та проведення розрахунків», - зазначив Пишний.

За його словами, другим акцентом пакета є суттєве підвищення ризику вторинних санкцій для іноземних фінансових установ.

«Указ Президента США № 14114 у грудні 2023 року запровадив можливість застосування вторинних санкцій США до іноземних фінансових установ, які проводять/сприяють проведенню транзакцій або надають послуги особам, пов’язаним із військово-промисловою базою РФ. Відтепер для цілей застосування вторинних санкцій США будь-яка особа, до якої застосовано санкції США в межах санкційної програми щодо Росії, вважається пов’язаною з російським військово-промисловим сектором», - пояснив Пишний.

Читайте також: Глава Нацбанку оцінив ймовірність отримати у червні $2,2 мільярда від МВФ

Тобто тепер, як підкреслює голова НБУ, у фокусі уваги Мінфіну США та відповідно в зоні ризику опинилися всі іноземні банки, які співпрацюють із санкційними особами РФ.

Також важливі й нові секторальні санкції – заборона на постачання низки ІТ-послуг у РФ, що означає закриття доступу РФ до провідних технологічних рішень від американських постачальників.

«Ми бачимо ще одне свідчення лідерства США у підтримці України. Я певен, що у глобальному санкційному напрямі Америка й надалі задаватиме тренди. А Україна із такими потужними партнерами впевнено рухатиметься до кінцевої мети – повної фінансової ізоляції Росії», - переконаний Пишний.

Як повідомлялося, США оголосили про новий масштабний санкційний пакет щодо Росії. Серед компаній, які включили до SDN-списку (Список спеціально позначених громадян і заблокованих осіб - Specially Designated Nationals and Blocked Persons List) є Московська Біржа, що є основним гравцем російського ринку для торгівлі валютою та IPO російських компаній.

Читайте також: Інфляція сповільнилася, резерви зросли: Нацбанк оприлюднив звіт за 2023 рік

Крім того, до нього увійшли також її пов’язані компанії - Національний розрахунковий депозитарій та Національний кліринговий центр.

Внесення до цього списку фактично означає ізоляцію від доларової системи, зокрема, зупинку торгів доларом.

Мосбіржа у зв'язку із санкціями США вже повідомила, що 13 червня не проводитиме торги доларом США та євро.

Фото: facebook Андрія Пишного

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-