Дисбаланс попиту і пропозиції на валюту спричинив у травні послаблення курсу - НБУ

Дисбаланс попиту і пропозиції на валюту спричинив у травні послаблення курсу - НБУ

Укрінформ
Збільшення попиту на валюту водночас при зменшенні пропозиції вплинуло на певне послаблення курсу у травні; у червні курс трохи зміцнювався.

Про це на брифінгу сказав заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завдяки відновленню ритмічності надходження міжнародної допомоги уряд отримав можливість використовувати цю валюту. Власне, у травні збільшились бюджетні видатки, в тому числі активно проводились авансові платежі з закупівлі окремих груп товарів. Закінчився період, коли було накладання двох граничних строків розрахунків за експорт аграрної продукції - це 90 та 180 днів. Це вплинуло на пропозицію. Також, додатковий вплив сформувався за рахунок проведеної нами валютної лібералізації. Тому збільшення попиту з одного боку, і зменшення пропозиції валюти з іншого, вплинуло на певне послаблення курсу у травні, хоча в червні ми бачили, що курс зміцнювався", - сказав Гелетій.

Він запевнив, що Нацбанк залишається активним гравцем на ринку для згладжування курсових коливань, та нагадав, що курс може коливатись, як в сторону ревальвації, так і девальвації.

Читайте також: Послаблення курсу у травні відбулось під тиском збільшення попиту на валюту - НБУ

Як повідомлялось, Національний банк України ухвалив рішення з 3 жовтня 2023 року перейти до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Фіксований курс 36,5686 грн за долар США діяв в Україні з кінця липня 2022 року до 3 жовтня 2023 року.

У травні 2024 року офіційний курс, що встановлюється Національним банком перетнув позначку у 40 грн за долар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-