Для МАГАТЕ цілком зрозуміло, що Запорізька АЕС належить Україні - Гроссі

Для МАГАТЕ цілком зрозуміло, що Запорізька АЕС належить Україні - Гроссі

Ексклюзив
Укрінформ
Для МАГАТЕ абсолютно зрозуміло, що Запорізька АЕС є українським ядерним об’єктом, але воно не називає постійно Росію злодійкою, бо це може зашкодити технічній роботі МАГАТЕ із забезпечення безпеки станції.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі.

"МАГАТЕ відіграє тут дуже конкретну роль, тому що воно є єдиною міжнародною організацією, яка розміщена і постійно працює на окупованій території – на українській території, яка була окупована, – зокрема на об'єкті інфраструктури, що належить Україні, але який перебуває під російським управлінням. Це неприємно чути чи говорити, але така реальність", - прокоментував Гроссі звинувачення у недостатньо рішучій позиції МАГАТЕ стосовно окупації Росією Запорізької АЕС.

За його словами, це означає, що "для того, щоб ми могли захистити цей об'єкт, ефективно там працювати, нам потрібно зосередитися на технічній роботі, яку ми маємо там виконувати".

"І це дуже делікатний баланс, тому що цілком очевидно: я взаємодію з українським урядом – і немає жодних проблем із Президентом, міністром закордонних справ, міністром енергетики, ядерним регулятором і всією спільнотою в Україні, – але я також повинен взаємодіяти з російським менеджментом і навіть з їхнім урядом, оскільки вони контролюють ситуацію. Дискусія тут не про те, добре це чи погано. Для МАГАТЕ абсолютно зрозуміло, що це український об'єкт", - сказав він.

Відповідно до гендиректора МАГАТЕ, якби він "став втручатися у сферу політичних заяв", то це не полегшило би його роботу. "Це ускладнило б її, якщо не унеможливило", - переконаний він.

Таким чином, як зазначив Гроссі, "ситуація для МАГАТЕ є унікальною, оскільки нам потрібно мати функціональні робочі відносини з Росією" як окупуючою державою.

"Щоб було ще більш зрозуміло. Українці люблять, коли все дуже чітко. Якщо я прийду і скажу комусь: "Ти повинен піти геть, ти – злодій, ти – той чи інший", то наступного дня мені буде дуже важко працювати. Працювати над ядерною та фізичною безпекою та іншими дуже технічними речами, які ми повинні захищати", - заявив гендиректор МАГАТЕ.

Читайте також: Світова більшість вимагає повернення ЗАЕС під контроль України - Енергоатом

За словами Гроссі, його роль полягає "в тому, щоб уникнути ядерної аварії", а для цього "позиція Агентства повинна бути дуже збалансованою".

"Що ми робимо, так це дивимося на ці рішення з технічної точки зору. Чи безпечно це? Чи це небезпечно? І так далі. Тож ми не повторюємо щоразу: "Це не ваше". Це приймається як факт. З того моменту, як я кажу, що це – український ядерний об'єкт, зрозуміло, хто є власником цього об'єкта. А далі ми просто дивимося на технічні фактори, на технічні рішення, які приймаються", - заявив він.

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території станції військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль "Енергоатома" загарбники ігнорують.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-