Єврокомісія може повернути мито на українські яйця та цукор - ЗМІ

Єврокомісія може повернути мито на українські яйця та цукор - ЗМІ

Укрінформ
Єврокомісія протягом наступних тижнів може застосовувати захисні заходи проти імпорту в Європу українських яєць та цукру, у міру того, як Україна вичерпує ліміти щодо постачання цієї продукції, що визначені оновленими АЗТ (автономними заходами торгівлі).

Яке повідомляє Укрінформ, про це сьогодні повідомляє європейське видання EuroActive.

«Як очікується, ЄС може запровадити подальше скорочення імпорту ключової продовольчої продукції із охопленої війною України, менш ніж за два тижні після застосування нової суперечливої схеми торговельних преференцій. Імпорт яєць з України досяг такого рівня, за яким Єврокомісія вже протягом наступних двох тижнів може запровадити обмеження, після того, як цей виконавчий орган запровадив обмеження на імпорт вівса з України до 5 червня 2025 року. Імпорт цукру також – у центрі уваги виконавчого органу ЄС», - йдеться у публікації.

Як зазначається, цей крок Єврокомісія здійснює на запит Франції і Польщі.

Видання нагадує, що оновлені автономні заходи торгівлі між ЄС і Україною, які тимчасово призупиняють дію всіх мит та квот на український імпорт до ЄС, водночас містять захисні механізми щодо постачання певних видів українського продовольства, включаючи курятину, яйця, цукор, овес, кукурудзу, крупи та мед. Такі заходи мають на меті захистити інтереси європейських фермерів та запобігти дестабілізації внутрішнього сільськогосподарського ринку ЄС внаслідок надмірного надходження українського імпорту та перевищення його середніх показників у період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

Ще одним українським товаром, імпорт якого до ЄС вже досяг критичної межі, є цукор. Єврокомісія вивчає це питання, оскільки частина українського цукру, що надходить до ЄС, має статус «внутрішньої обробки», та призначена для реекспорту. При цьому Європейська асоціація користувачів цукру у секторах продовольства й напоїв (CIUS) висловила занепокоєння можливими скороченнями імпорту цукру, який є ключовим товаром для виробництва відповідної продукції.

Як зазначає видання, Україна у травні встановила рекорд з експорту цукру, коли поставила в Європу 108 000 тонн цього товару. За даними Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор", 65 відсотків від усього українського експорту цукру спрямовуються саме на європейський ринок.

Читайте також: Польща попередила про «складні переговори» щодо вступу України до ЄС

Як повідомляв Укрінформ, з 6 червня в ЄС набули чинності «автономні заходи торгівлі» - «торговельний безвіз», за якими ще на один рік призупинена дія всіх імпортних мит та квот для українського експорту на європейський ринок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-