Гроссі запевняє, що попри обмежений доступ МАГАТЕ володіє ситуацією на ЗАЕС

Гроссі запевняє, що попри обмежений доступ МАГАТЕ володіє ситуацією на ЗАЕС

Ексклюзив
Укрінформ
Попри обмеження російською адміністрацією доступу місії МАГАТЕ на окупованій Запорізькій АЕС експерти агентства добре розуміють ситуацію на станції.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

"Ні, це вже занадто. Це – правда, що вони не завжди дають нам весь доступ, який нам потрібен. Ми наполягаємо, і не тільки наполягаємо, я про це говорю, я про це звітую. Тож усім зрозуміло, в якій ситуації ми знаходимося. Але зображати ситуацію, як нібито ми дивимося на штучне, як ви кажете, "потьомкінське село" – тобто, те, чого не існує – це не так", - прокоментував Гроссі питання про те, чи не показують росіяни експертам МАГАТЕ "потьомкінські села" на ЗАЕС.

За його словами, члени місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС є висококваліфікованими фахівцями: "Вони дуже досвідчені експерти і дуже добре знають, як відокремити правду від брехні. І вони чудово бачать, що відбувається на станції".

Читайте також: Для МАГАТЕ цілком зрозуміло, що Запорізька АЕС належить Україні - Гроссі

Коментуючи заяву міністра енергетики України Германа Галущенка про те, що інформація в надісланих Росією до Секретаріату МАГАТЕ нотах щодо ситуації на ЗАЕС не відповідає дійсності, Гроссі запевнив, що агентство має змогу перевіряти таку інформацію.

"Що ж, ми перевіряємо. Не забувайте, що ми не просто отримуємо інформацію. У нас є свої експерти, які щодня ходять по станції. Тож коли проводяться певні заходи з безпеки або замінюється якесь обладнання, ми йдемо і перевіряємо, було це зроблено чи ні. Ми не просто пасивно отримуємо інформацію, а потім публікуємо її. У цьому вся суть. Інакше нас би там не було", - сказав він.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням.

Як повідомлялось, ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території станції військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль Енергоатому загарбники ігнорують.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-