МВФ затвердив транш у $2,2 мільярда для України

МВФ затвердив транш у $2,2 мільярда для України

Оновлено
Укрінформ
Міжнародний валютний фонд затвердив виділення траншу в розмірі $2,2 млрд на підтримку державного бюджету України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні МВФ, поширеному у п’ятницю.

Зазначається, що Рада директорів МВФ завершила четвертий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (EFF) й ухвалила рішення про виділення коштів.

У МВФ вважають, що попри складні умови, показники України в рамках програми EFF залишаються високими. Усі кількісні критерії ефективності на кінець березня були досягнуті, а всі структурні орієнтири на кінець червня були виконані вчасно або з невеликим запізненням.

«Українська економіка продовжує залишатися стійкою, хоча перспективи дуже невизначені, – ідеться в повідомленні. – Стійкий імпульс реформ та своєчасне надання зовнішньої підтримки необхідні для збереження макроекономічної стабільності, відновлення фіскальної та боргової стійкості, а також посилення інституційних реформ для прокладання шляху до вступу до Європейського Союзу».

У перспективі МВФ очікує уповільнення темпів відновлення, особливо з огляду на атаки на енергетичну інфраструктуру України, а також високі ризики, пов'язані з невизначеністю, спричиненою війною.

Читайте також: Війна Путіна в Україні стала поворотним моментом для глобальної економіки - МВФ

Також зазначається, що для стримування фіскальних ризиків, забезпечення довіри донорів, економічного зростання та підтримки на шляху до вступу в ЄС важливі «послідовні реформи, спрямовані на посилення боротьби з корупцією, зокрема забезпечення ефективності антикорупційних інституцій».

Як наголосили у Міністерстві фінансів, Україна виконала всі структурні маяки до четвертого перегляду, передбачені у Меморандумі про економічну та фінансову політику.

«Вперше за історію співпраці з МВФ Україна так далеко дійшла в імплементації умов спільної програми. Успішний перегляд EFF — результат злагодженої роботи уряду України, Національного банку та МВФ. Це демонструє спроможність України впроваджувати реформи, ефективні політики для забезпечення макроекономічної стабільності та впевнено рухатись до інтеграції в ЄС в умовах повномасштабної війни», - заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте також: Україна і МВФ обговорили ситуацію в енергетиці

З урахуванням цих $2,2 млрд загальний обсяг виплат у рамках програми МВФ сягне близько $7,6 млрд.

Як повідомлялося, угода про 48-місячну програму розширеного фінансування EFF, що передбачає доступ до $15,6 млрд була затверджена 31 березня 2023 року. Програма має на меті закріпити політику підтримки фіскальні, цінової та фінансової стабільності в період «надзвичайно високої невизначеності», економічного відновлення, поліпшення управління та сприяння довгостроковому зростанню в контексті відбудови та шляху України до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-