Нові виклики диктують необхідність змінювати філософію центробанкінгу - Пишний

Нові виклики диктують необхідність змінювати філософію центробанкінгу - Пишний

Фото
Укрінформ
З моменту повномасштабного вторгнення Україна накопичила унікальну базу знань та управлінських рішень, які виявили свою дієвість в умовах високої невизначеності і загалом сприяли зміні підходів до центробанкінгу в світі.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний під час VIII Щорічної дослідницької конференції центробанків України та Польщі.

"Досвід НБУ засвідчує, що для ефективної реалізації мандата більше недостатньо традиційних підходів та інструментів. А подекуди нові виклики диктують необхідність змінювати не просто підходи, але й філософію центробанкінгу», - зазначив Пишний.

За його словами, із моменту повномасштабного вторгнення Україна накопичила унікальну базу знань та управлінських рішень, які виявили свою дієвість в умовах високої невизначеності. Й упродовж цього часу фінансовий сектор та економіка пройшли шлях від виживання та адаптації до поступового відновлення.

«Якщо охарактеризувати одним терміном ситуацію, в якій опинився НБУ після 24 лютого 2022 року, – це буде "екстремальна невизначеність". Парадокс у тому, що зростання невизначеності спровокувало водночас зростання очікувань до прогнозів і рішень центробанку. У нашій роботі та наших рішеннях у світі хочуть бачити острівець стабільності посеред шторму, який не вщухає. При цьому чим вища ефективність роботи центробанку за таких умов, тим вища довіра до його дій та вищі очікування», – зауважив голова Нацбанку.

Учасників конференції також привітали Павел Шаламаха (Національний банк Польщі), Ума Рамакрішнан (МВФ) та Джефрі Лерер (Місія USAID в Україні).

Зокрема, Ума Рамакрішнан розповіла, що нова реальність спонукає центробанки застосовувати мікс політики, аби втримати стійкість. Вона також відзначила високі результати України за програмою з МВФ, зокрема завдяки якісній політиці НБУ.

Читайте також: Санкції проти Московської Біржі ускладнить доступ Росії до ринків капіталу - Пишний

Як повідомялось, 20-21 червня 2024 року у Києві проходить VIIІ Щорічна дослідницька конференція "Маневруючи у мінливому ландшафті: центральні банки в умовах нової реальності".

Восьмий рік поспіль, за винятком вимушеної перерви у 2022 році, захід організовується Національним банком України спільно з Національним банком Польщі.

Цьогоріч він проходить за підтримки Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" та Міжнародного валютного фонду.

Фото: facebook/Андрій Пишний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-