МВФ оцінив вплив збитків від ударів Росії по енергетиці на бюджет України

МВФ оцінив вплив збитків від ударів Росії по енергетиці на бюджет України

Укрінформ
Загальні збитки, яких зазнала енергетична система України внаслідок масованих російських атак, покриватимуться здебільшого самими постраждалими компаніями за рахунок оборотного капіталу та підтримки донорів.

Про це йдеться в пакеті документів, оприлюднених МВФ за результатами четвертого перегляду програми EFF для України, передає Укрінформ.

«Влада оцінює, що загальний збиток, завданий енергетичній системі внаслідок весняних атак, становить понад $1 мільярд, який, вірогідно, покриватиметься постраждалими компаніями (ДТЕК – найбільшим приватним виробником, а також державними підприємствами) за рахунок оборотного капіталу та потенційної підтримки донорів, наприклад, у вигляді обладнання», - зазначається в документі.

Читайте також: МВФ затвердив транш у $2,2 мільярда для України

При цьому вказується, що такі оцінки передбачають обмежений прямий вплив на державний бюджет у 2024 році. Водночас очікується, що дефіцит електроенергії зберігатиметься протягом 2024 та 2025 років.

Читайте також: Моніторинг виконання програми МВФ та допомоги ЄС (червень 2024)

Як повідомлялося, унаслідок масштабних атак на український енергетичний сектор впродовж березня – травня серйозно пошкоджено або знищено близько половини генеруючих потужностей (понад 9 ГВт). Кілька теплових (ТЕС) і гідроелектростанцій (ГЕС) у Київській, Харківській і Запорізькій областях повністю зруйновані, інші ТЕС і ГЕС пошкоджені. Загалом зруйновано понад 80% потужностей ТЕС і понад 40% - ГЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-