Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про ядерну безпеку України

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про ядерну безпеку України

Укрінформ
Генеральна Асамблея ООН ухвалила у четвер українську резолюцію «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС».

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, за документ проголосували 99 країн, проти – 9, утрималися - 60.

Представляючи на Генасамблеї проєкт, постпред України при ООН Сергій Кислиця, який виступив іспанською мовою, нагадав, що раніше у своїй резолюції від 23 лютого 2023 року Генасамблея, зокрема, закликала держави-члени «співпрацювати в дусі солідарності з метою подолання глобальних наслідків війни» для ядерної безпеки.

Також, за словами постпреда, Генеральна конференція та Рада керівників МАГАТЕ ухвалили низку резолюцій, у яких висловили занепокоєння нестабільною ситуацією з ядерною безпекою та захистом на ЗАЕС, закликали Росію вивести військовий та інший несанкціонований персонал зі станції, а також вимагали негайного повернення її під повний контроль України.

Однак Росія продовжує порушувати ключові принципи ядерної безпеки.

Крім того, питання радіологічної та ядерної безпеки нещодавно порушувалося на Саміті миру, що відбувся у Швейцарії, зазначив Кислиця.

Аби підтвердити та розвинути позицію Генасамблеї щодо загроз ядерній, пов'язаних з російською війною, Україна ініціювала ухвалення відповідної резолюції.

Читайте також: Галущенко сподівається, що комюніке Саміту миру наблизить час повернення ЗАЕС

Документ повністю підтримує мандат МАГАТЕ щодо усунення ризиків для ядерної безпеки та захищеності під час збройного конфлікту й визнає важливість принципів агентства, які допоможуть гарантувати захист ЗАЕС.

Крім того, у тексті вітаються й заохочуються подальші зусилля гендиректора МАГАТЕ в цьому напрямку, зокрема шляхом продовження й посилення фізичної присутності місії агентства з підтримки та допомоги на станції.

Як повідомляв Укрінформ, Україна разом із десятками інших країн винесла 11 липня на розгляд Генеральної Асамблеї ООН проєкт резолюції «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-