Кулеба назвав міністрам ЄС п'ять кроків для термінової допомоги енергетиці України

Кулеба назвав міністрам ЄС п'ять кроків для термінової допомоги енергетиці України

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайн-засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу закликав партнерів активізувати захист і відновлення енергетичної інфраструктури України.

Про це повідомляє пресслужба МЗС, передає Укрінформ.

Кулеба висловив вдячність європейським партнерам за підтримку України, зокрема у відновленні пошкодженої російськими ударами енергетичної системи.

Він закликав партнерів активізувати захист і відновлення енергетичної інфраструктури України.

Фото: МЗС

"Російські ракетні та дронові удари знищили чи пошкодили значну частину генеруючих потужностей, теплової генерації, гідроелектростанцій, об'єктів системи передачі електроенергії", - заявив міністр.

Кулеба підкреслив, що Україна активно вживає цілу низку кроків для покращення ситуації в енергетичній системі.

Він назвав пʼять пріоритетних кроків для термінової допомоги українській енергосистемі і закликав європейських партнерів активізувати зусилля за цими напрямами роботи.

“Наші зусилля зосереджені на п'яти напрямах. Перший - це посилення протиповітряної оборони. Другий - це швидкий ремонт та відновлення об'єктів генерації та розподілу. Третій - децентралізація енергосистеми, зокрема встановлення когенераційних установок. Четвертий - збільшення імпортних потужностей з ЄС із нинішніх 1,7 до 2,2 гВт. Пʼятий - залучення коштів та обладнання від партнерів”, - зауважив очільник МЗС.

Кулеба нагадав, що найбільшою стратегічною перевагою Росії залишається її повітряний терор.

Він наголосив, що Росія щомісяця скидає від 3 тисяч 200 до 3 тисяч 500 керованих авіабомб на цивільних людей, військових і критичну інфраструктуру України.

Читайте також: У Латвії вважають неправильним обмеження України бити західною зброєю по цілях РФ

“Україна потребує спроможностей для знищення носіїв керованих авіабомб, зокрема російських бойових літаків на аеродромах і в небі. Далекобійні авіаудари та сучасна протиповітряна оборона є основою для припинення щоденного російського терору”, - підкреслив міністр.

У цьому контексті глава МЗС наголосив на необхідності відкинути ірраціональні страхи щодо українських ударів по легітимних військових цілях на російській території, зокрема по місцях концентрації російських військ і техніки, військових аеродромах, складах озброєння та логістичних центрах.

“Ці удари є повністю правомірними з точки зору міжнародного права і можуть реально пришвидшити завершення війни. Деякі рішення з цього приводу вже були ухвалені. Вони допомогли нам зірвати російський наступ на Харків. Нам потрібно зробити подальші кроки і розширити зону застосування”, - зазначив міністр.

Глава МЗС привітав рішення союзників розпочати процес використання прибутків від активів РФ на користь України, зокрема закупівлі озброєння в українських виробників, та подякував Євросоюзу за 14-й пакет санкцій проти Росії.

Міністр наголосив, що союзники мають приділити особливу увагу контролю над виконанням санкційного режиму та експортного контролю компонентів, які Росія використовує у виробництві зброї.

Кулеба також нагадав про успішне проведення першого Саміту миру й повідомив, що Україна розпочинає серію підготовчих зустрічей на рівні міністрів і радників з національної безпеки перед другим Самітом миру.

Він наголосив: "Саме колективна сила, єдність та рішучість світу матиме вплив на Росію та забезпечить досягнення справедливого і тривалого миру для України".

Як повідомляв Укрінформ, під час онлайн-звернення до учасників щорічної наради послів Литовської Республіки у Вільнюсі Кулеба наголосив на необхідності підтримати використання Україною західної зброї проти законних військових цілей на території РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-