Бізнес пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності у липні - Нацбанк

Бізнес пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності у липні - Нацбанк

Укрінформ
У липні бізнес дещо пом’якшив оцінки результатів своєї ділової активності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку за результатами опитування керівників підприємств у липні 2024 року.

У Нацбанку зазначають, що Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) зріс до 44,4 порівняно із 43,6 у червні. 

«Підприємства промисловості, торгівлі та будівництва спрогнозували посилення темпів зростання як закупівельних цін, так і цін / тарифів на власну продукцію / послуги, натомість респонденти сфери послуг були налаштовані на незначне сповільнення останніх, незважаючи на посилення очікувань щодо зростання закупівельних цін», - ідеться в повідомленні. 

Зазначається, що у липні підприємства будівництва показали значне покращення порівняно з червнем: секторальний індекс зріс із 43,0 до 49,6. У НБУ це пояснюють сезонним пожвавленням робіт та державним фінансуванням різних проєктів.

Читайте також: Бізнес дивиться на майбутнє економіки України і оптимістично, і реалістично - Пріцкер

«Підприємства промисловості зберегли стримані очікування щодо результатів своєї діяльності через дефіцит електроенергії, посилення бойових дій та брак кваліфікованих працівників: секторальний індекс у липні становив 45,8 (у червні – 45,5)», - інформують в Нацбанку.

Опитані підприємства повідомили про певне покращення у виробництві, але менш оптимістичні щодо нових замовлень, у тому числі експорту. 

Зазначається, що підприємства сфери послуг стали більш оптимістичними щодо своєї діяльності, незважаючи на проблеми з електрикою, зменшення попиту та зростання витрат. Індекс очікувань у галузі піднявся з 39,7 у червні до 42,5 у липні.

Що ж до торговельних підприємств, то вони погіршили свої очікування через постійні перебої з електрикою та очікування змін валютного курсу. Галузевий індекс впав із 46,4 у червні до 44,7 у липні. 

Компанії прогнозують скорочення обсягів продажу і закупівель, зростання цін на товари та зниження прибутковості. Вони також негативно оцінюють рівень своїх товарних запасів уже третій місяць поспіль.

Читайте також: Мінекономіки запускає платформу «Пульс» для збору зворотного зв’язку від бізнесу

«Ситуація на ринку праці залишається складною. Лише керівники будівельних підприємств очікували на збереження чисельності працівників на рівні попереднього місяця. Респонденти промисловості та сфери послуг прогнозували скорочення персоналу, хоча й дещо нижчими темпами, ніж у попередньому місяці. Найстриманіші оцінки надали керівники торговельних підприємств», - підсумували в Нацбанку.

Як повідомлялося, опитування проводилося з 4 до 23 липня 2024 року. В опитуванні взяли участь 435 підприємств. Серед опитаних підприємств 43,2% - компанії промисловості, 30,1% - сфери послуг, 21.8% – торгівлі, 4.8% – будівництва; 31.7% респондентів – великі підприємства, 26.2% – середні, 42.1% – малі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-