В Україні знову дешевшає малина - EastFruit

В Україні знову дешевшає малина - EastFruit

Укрінформ
В Україні ціни на малину для заморожування знизилися майже на третину і становлять близько 40 грн/кг.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

Таке зниження цін аналітики пояснюють зростанням пропозиції малини ремонтантних сортів, врожай якої цьогоріч почали збирати значно раніше, ніж зазвичай.

«Якщо тижнем раніше перекупники пропонували ціни в районі 50-60 грн/кг для невеликих виробників, що еквівалентно 1,2-1,5 дол. США/кг, то вже цього тижня максимальна ціна малини становить близько 40 грн/кг, або трохи менш як 1 дол. США. Таким чином, буквально за кілька днів ціна на малину впала майже на третину», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що виробники малини вкрай незадоволені такою ситуацією, тож бажають продавати ягоду безпосередньо на підприємства без перекупників.

Хоча частина з них вважає, що ціна в 40 грн/кг є досить непоганою для виробника, який не використовує найманої праці. Адже за збирання малини в Україні нині доводиться платити в середньому близько 20 грн/кг (50 центів США), що з’їдає рівно половину доходу.

Аналітики EastFruit прогнозують, що ціни на малину для заморожування на внутрішньому ринку України доволі швидко стабілізуються, хоча певне додаткове зниження все ще можливе.

Читайте також: Інфляція в Україні у червні прискорилася до 2,2% - Держстат

«Малина наразі поки що не досягла рекордних цінових рівнів 2021 року, проте вона вже обігнала інші альтернативні джерела сировини для кондитерської, хлібопекарської, сокової та інших галузей харчопрому. А це означає, що попит на неї з січня 2025 року може почати знижуватися. І це потрібно враховувати українським підприємствам при плануванні своїх продажів», - зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Читайте також: В Україні продовжує дорожчати картопля - EastFruit

Як повідомлялось, в Україні спостерігається зростання цін на картоплю, українські виробники пропонують її до продажу за ціною 13-18 грн/кг (0,32-0,44 дол./кг), що в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці попереднього робочого тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-