Україна не витрачатиме власні кошти на погашення позики у €35 мільярдів від ЄС - Мінфін

Україна не витрачатиме власні кошти на погашення позики у €35 мільярдів від ЄС - Мінфін

Укрінформ
Україна не витрачатиме власних коштів на погашення позики у 35 млрд євро від Європейського Союзу, анонсованої очільницею Єврокомісії. Погашення відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених активів Росії в ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у Міністерстві фінансів.

У Мінфіні нагадали, що сьогодні, під час візиту до Києва, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (Macro-Financial Assistance, MFA) обсягом до 35 млрд євро на 2024 - 2025 роки.

Пропозиція набуде чинності після розгляду та її підтримки Європарламентом та Радою ЄС. У Мінфіні очікують, що кошти можуть бути доступними вже найближчими місяцями.

Читайте також: Зеленський розповів, на що підуть €35 мільярдів від Євросоюзу

"Погашення позики відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів РФ у ЄС. Таким чином, очікується що всі кошти MFA для України будуть на безповоротній основі. Внутрішні фінансові ресурси не спрямовуватимуться на погашення", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголосили, що було запропоновано створити Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism, ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги.

Важливо, що макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, водночас вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби.

Читайте також: Шмигаль планує обговорити з фон дер Ляєн механізм передачі Україні $50 мільярдів заморожених активів

Рішення Єврокомісії є частиною ініціативи G7 (не альтернативою) щодо механізму додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine), уточнили у фінансовому відомстві.

“Вдячний Єврокомісії за розуміння потреб України та проактивну позицію у цьому питанні. 35 млрд євро – необхідна інвестиція у підтримку фінансової стабільності України та нашої спроможності ефективно протистояти ворогу на фронті.<...> Питання конфіскації усіх заморожених активів РФ має залишатись на порядку денному. Використання прибутків є одним із перших кроків на цьому шляху”, - прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте також: Фон дер Ляєн оголосила про «зимовий план» ЄС для України

Як повідомлялось, за рішенням Європейської ради, російські активи повинні залишатися знерухомленими доти, доки Росія не припинить війну проти України і не компенсує збитки, завдані війною. Це означає, що активи будуть знерухомленими, поки не буде отримана компенсація від Росії для погашення кредитів.

На саміті G7 в Італії 14 червня 2024 року лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд дол. США. Кошти будуть обслуговуватися та погашатися за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Заморожені активи центрального банку Росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5 - 3 млрд євро на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-