ЄС схвалив надання фінансової позики Україні на €35 мільярдів

ЄС схвалив надання фінансової позики Україні на €35 мільярдів

Укрінформ
Рада ЄС у середу погодила надання Україні макрофінансової допомоги на суму 35 мільярдів євро, а також новий механізм, який допоможе Україні у погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро, наданих ЄС та партнерами з G7.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі на сайті Ради ЄС.

«Фінансова допомога має на меті надати негайну допомогу для задоволення нагальних фінансових потреб України, які зросли через посилення агресії Росії проти України», – йдеться у пресрелізі.

Погашення макрофінансової допомоги (Macro-Financial Assistance, MFA) та відповідних двосторонніх позик від партнерів G7 у рамках ініціативи «Надзвичайні позики для прискорення доходів для України» (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine, ERA) буде забезпечене коштами майбутніх прибутків від заморожених активів Росії в ЄС.

Кредитний механізм буде надавати ці кошти – а також можливі суми, отримані у якості добровільних внесків від держав-членів ЄС і третіх країн або з інших джерел – у формі фінансової підтримки Україні. Це допоможе Україні обслуговувати та виплачувати позики.

Зазначається, що з метою швидкого ухвалення та забезпечення якнайшвидшого надходження макрофінансової допомоги в Україну, держави-члени ЄС домовилися у середу, що якщо Європейський парламент ухвалить пропозицію Єврокомісії без внесення змін, Рада ЄС також ухвалить текст без змін.

Рада планує затвердити рішення за письмовою процедурою після того, як Європарламент ухвалить текст у першому читанні. Тоді рішення набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС.

«Мета полягає у тому, щоб зробити позику MFA доступною у 2024 році, з виплатою у 2025 році, із максимальним терміном погашення протягом 45 років», – йдеться у пресрелізі.

Читайте також: США працюють над розблокуванням $50 мільярдів для України з російських активів до кінця року - Брінк

Як повідомляв Укрінформ, за рішенням Європейської ради, російські активи повинні залишатися знерухомленими доти, доки Росія не припинить війну проти України і не компенсує збитки, завдані війною. Це означає, що активи будуть знерухомленими, поки не буде отримана компенсація від Росії для погашення кредитів.

На саміті G7 в Італії 14 червня 2024 року лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд дол. США. Кошти будуть обслуговуватися та погашатися за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Заморожені активи центрального банку Росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5-3 млрд євро на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-