Профільний комітет ВР рекомендував проєкт держбюджету-2025 до першого читання

Профільний комітет ВР рекомендував проєкт держбюджету-2025 до першого читання

Укрінформ
Бюджетний комітет парламенту рекомендував до першого читання проєкт Державного бюджету України на 2025 рік і проєкт Бюджетних висновків; їх розгляд у сесійній залі очікується найближчими днями.

Як передає Укрінформ, про це повідомила у Фейсбуці голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Росколана Підласа. 

Депутатка повідомила про ключові зміни до проєкту бюджету, які комітет запропонує уряду.

Зокрема, всі джерела наповнення Дорожнього фонду запропоновано спрямувати до загального фонду бюджету (це 43,2 млрд грн в наступному році) – "на першочергові потреби, насамперед, потреби національної безпеки та оборони".

Також депутати пропонують щонайменше 2 млрд грн спрямувати на гуманітарне розмінування; розглянути можливість виділення фінансування (4,8 млрд грн) на нові пасажирські вагони; виключити пропозицію перевести рахунки лікарень у банках до Казначейства.

"Апарат Верховної Ради з 1 квітня 2025 року переходить в грейдову (залежно від важливості посади - ред.) систему оплати праці. Так звана «чорнобильська пенсія»/доплата непрацюючим пенсіонерам у зоні відселення/ буде виплачуватись лише тим, хто справді жив в зоні відчуження з 1986 по 1993 рік (ціна питання виплати пенсій новим «поселенцям» - близько 15 млрд грн)", - зазначила Підласа.

У Бюджетних висновках також міститься пропозиція "переглянути ідею запровадження у 2025 році преміювання суддів місцевих судів" і, відповідно, переглянути видатки на їх забезпечення.

Читайте також: Проєкт державного бюджету-2025: основні характеристики та стратегічні пріоритети

Є новація і в сфері міжбюджетних відносин. Так, пропонується розглянути можливість спрямувати 4% ПДФО до бюджетів до ОТГ й одночасно відмовитися від субвенції з держбюджету обласним бюджетам на компенсацію різниці в тарифах на комунальні послуги.

Крім того, передбачається визначитися щодо доцільності повернення до державного бюджету залишків коштів обов'язкового медичного стахування, тобто залишити 12,9 млрд грн бюджетам ОМС.

Як повідомлялось, 20 вересня міністр фінансів Сергій Марченко представив у парламенті проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Доходи загального фонду держбюджету (без грантів та міжбюджетних трансфертів) заплановані у сумі 2,007 трлн грн, що на 411 млрд грн більше, ніж цього року.

Сили оборони України фінансуються виключно з внутрішніх джерел, і витрати на армію становлять до 60% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-