ЄС переходить в активну оборону від РФ: дайджест пропаганди за 18 липня

ЄС переходить в активну оборону від РФ: дайджест пропаганди за 18 липня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 18 липня 2024 року.
  1. План Заходу проти загрози зі Сходу
  2. В Москві не бачать Україну за 10 років
  3. «Європа суверенних націй» у фракції РФ в Європарламенті
  4. Росія підкладатиме все більше «свинячих голів» у мечеті

План Заходу проти загрози зі Сходу

«Росія не становила і не становить жодної загрози ні для кого в Євросоюзі, а в Україні захищає свої інтереси. Перспективи перетворення ЄС на оборонний союз свідчать про настрій Європи на мілітаризацію і конфронтацію та змушують Москву відповідним чином конфігурувати свої зовнішньополітичні підходи», – заявив офіційний представник Кремля Пєсков.

НАСПРАВДІ, він правий. 18 липня Урсулу фон дер Ляйєн було переобрано головою Єврокомісії. Серед пріоритетів свого нового п’ятирічного терміну, які вона зафіксувала у 30-сторінковій програмі, два основні пункти.

Перший: зміцнення обороноздатності ЄС та загальноєвропейська ППО. Для цього фон дер Ляйєн пропонує запровадити посаду єврокомісара з оборони та просувати такі проєкти, як створення загальноєвропейського повітряного щита та Європейського оборонного фонду, а також програму кіберзахисту.

Другий: Подальша підтримка України – це найкраща інвестиція в європейську безпеку, наголошує фон дер Ляйєн, тому ЄС має продовжувати «військову, фінансову та політичну підтримку» Києва стільки, скільки потрібно. У своїй програмі вона обіцяє використати для цього всі інструменти, що є в розпорядженні ЄС, включаючи Європейський фонд миру – як для протистояння агресії РФ, так і для відновлення України після війни.

А міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що розміщення американських ракет на території країни – «це не що інше, як протидія російській загрозі, пов’язаній із розміщенням «Іскандерів» у Калінінграді». Тому Європа дійсно поступово перетворюється у єдиний оборонний союз та переходить (хочеться вірити) до більш активної оборони від Росії.

У Москві не бачать Україну за 10 років

При цьому в самій Росії відміряли Україні ще максимум 10 років.  Експрезидент РФ Медведєв в інтерв’ю «Аргументам і фактам», коментуючи слова генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що вступ України до Альянсу у 2034 році був би «гарним сценарієм», відверто заявив, що: «На той час нікого з керівників нинішніх натовських країн просто не буде на своїх постах, а деяких – і на білому світі. Цілком імовірно, що не буде і країни 404».

НАСПРАВДІ, цікаво, що Медведєв не сказав прямо, що Україна припинить своє існування до 2034 року, але російські видання негайно почали публікувати матеріали із заголовками на кшталт «Медведєв визнав, що Україна перестане існувати у 2034 році» і «Медведєв передбачив зникнення України до 2034 року».

Реакція росЗМІ має кілька наслідків, вказує ISW. Насамперед, пряме припущення, що РФ зможе «знищити Україну» до 2034 року, можна вважати своєрідною обіцянкою росіянам, що Путін зможе виграти війну і досягти своєї мети щодо знищення української державності протягом десятиліття. Це створює сприятливі інформаційні умови та громадські очікування для війни, яка триватиме ще десятиліття, але зрештою завершиться «перемогою» Росії.

Такі заяви Медведєва вчергове спростовують риторику Москви про готовність до мирних переговорів і наголошують, що єдиний результат війни, якого прагнуть у Кремлі, — це повне знищення української держави та народу.

«Тому ні Київ, ні Захід не можуть розраховувати на переговори з Росією на її умовах, якщо вони засновані на знищенні України та її народу протягом наступних десяти років», – зазначає ISW.

«Європа суверенних націй» у фракції РФ в Європарламенті

За кандидатуру фон дер Ляйєн, до речі, проголосував 401 депутат Європарламенту, 284 – проти та 15 утрималися. А в ньому, на додачу до «Патріотів з Європи», додалася нова прокремлівська група. Вона має назву «Європа суверенних націй», яку очолює німецька ультраправа партія «AдН».

Саме вона переважною більшістю голосів проголосувала проти останньої проукраїнської резолюції Європарламенту. (Загалом її підтримали 495 євродепутатів, 137 проти, а 47 утримались). Критикуючи нещодавній візит прем’єр-міністра Угорщини Орбана до Путіна, три групи, які становлять більшість (консерватори, соціал-демократи та ліберали), обрушилися на групу «Патріоти за Європу», яку очолює француз Джордан Барделла. Сформована навколо його «Національного об’єднання» та ФІДЕС Орбана, вона стала третьою за розміром групою у новому складі Європарламенту.

Барделла захистив бажання свого угорського союзника «тримати канали дискусії відкритими з Росією». При цьому, засуджуючи «російського агресора», він повторив позицію «Національного об’єднання», яке виступає проти вступу України до НАТО та ЄС і проти постачання зброї, яка «дозволяє завдати прямого удару по російській території». (Це, до речі, розходиться з позицією Орбана, який взагалі виступає проти постачання будь-якої зброї).

НАСПРАВДІ, «Європа суверенних націй» складається всього з 25 осіб. Але, як пише Le Monde, лідер «AдН» Рене Ауст у Європарламенті та голова «Європи суверенних націй» одразу підтвердив власні переконання у промові на першому пленарному засіданні. Він розкритикував «постачання зброї Україні та європейські санкції» і не зробив жодного критичного зауваження на адресу Путіна.

«Національне об’єднання», як відомо, не пустило «AдН» в групу «Патріоти за Європу» через те, що кілька її представників вважалися надто токсичними. Тому, щоб сформувати свою групу, «AдН» вирушила шукати союзників у Центральній та Східній Європі серед партій, найбільш прихильних до Кремля. Таким чином, вона залучила трьох болгарів з місцевої націоналістичної партії «Відродження», яка в лютому прославилася тим, що відправила кількох своїх депутатів у Москву на конференцію «Єдиної Росії». «Всі сьогоднішні проблеми в світі, включаючи війну в Україні, відбуваються через НАТО», — написав цього липня в Facebook Петар Волгін, ексжурналіст болгарського національного телебачення, який став прессекретарем «Європи суверенних націй». 

Крім болгарів у другій прокремлівський групі в Європарламенті будуть також словацькі та угорські євродепутати, які взагалі відкрито виступають за вихід своїх країн з НАТО. Угорська партія Mouvement notre patrie навіть мріє про перемогу Путіна, щоб Будапешт міг повернути собі території українського Закарпаття.

До речі, обраний другим за списком «AдН» Петр Бистрон, хоча й перебуває під слідством німецьких судів за підозрою в отриманні грошей з РФ у зв’язку з проросійським пропагандистським сайтом Voice of Europe (через що його було відсторонено від передвиборчої кампанії), також увійшов до «Європи суверенних націй».

Отже, кількісно новий склад Європарламенту таки запровадив «санітарний кордон» для путіністів. Але чи перетвориться ця кількість на якість?

Росія  підкладатиме все більше «свинячих голів» у мечеті

Третім пунктом програми дій Урсули фон дер Ляйєн буде посилення міграційної політики. Вона має намір збільшити штат Європейського агентства прикордонної та берегової охорони та Європолу. Крім того, обіцяє сформулювати новий підхід до питання депортації з ЄС нелегальних мігрантів.

НАСПРАВДІ, саме мігрантська тематика стане чи не головною найближчим часом для російської пропаганди. Причин щонайменше чотири. Перша: тема «замерзання та зубожіння європейців через розрив з Росією» за два роки війни так і не злетіла. Друга: реальний прихід до великих трибун різних європейських «суверенних патріотів». Третя: інформаційно «перебивати» новини про злочини мігрантів в самій Росії роздмухуванням подібних історій з європейських країн. Четверта: намагання знайти в них «український слід». А якщо його немає, то вигадати.

Наприклад, цього місяця російські Telegram-канали повідомили, що невідомі, розбивши вікно, закинули в Ахмадійю (одну з берлінських мечетей) свинячу голову, загорнуту у прапор Палестини з написом «Україна підтримує Ізраїль». До публікацій додавалися фото з кількох ракурсів, а в самому тексті йшлося про нібито агресивну поведінку українців стосовно жителів ЄС.

«Проверено. Медиа» вивчило сайт поліції Берліна, де щодня публікуються зведення про події, включаючи випадки вандалізму та осквернення релігійних об’єктів. В архіві за липень немає згадок про цей інцидент. Щобільше, як стверджують фактчекери інформагентства dpa, поліція взагалі нічого не чула про цю подію до того моменту, коли отримала прохання про коментар. Імам мечеті Амір Азіз також підтвердив, що такої події у храмі не було.

Сайт Berliner-Wochenzeitung (на який посилаються російські ресурси) давно не оновлювався. А за даними сервісу Who.is, домен berliner-wochenzeitung.de зареєстрований лише 18 червня 2024 року, тобто приблизно за два тижні до фейка про свинячу голову.  

І таких «свинячих голів» Росія підкладатиме все більше. «Зло об’єднується для того, щоб усім створити проблеми»,  констатує керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей. Тому разом з оборонним союзом Європа має нарешті створити і інформаційний. І бажано наступальний. Лише обороняючись, Росію не перемогти. 

Матеріал підготовлено Головною  редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-