Роспроп поширює фейк про пожертви Коломойського, Боголюбова та Жеваго на кампанію Трампа

Роспроп поширює фейк про пожертви Коломойського, Боголюбова та Жеваго на кампанію Трампа

Укрінформ
Пропагандисти підробили новинний сюжет BBC про нібито їх внески на 8 млн доларів у криптовалюті

Російські ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські акаунти у соцмережі Х поширюють відео із логотипом та дизайном анімацій BBC. У “новинному ролику” йдеться про те, що Костянтин Жеваго, Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов нібито пожертвували на передвиборчу кампанію Дональда Трампа більше восьми мільйонів доларів у криптовалюті. І начебто оприлюднив цю інформацію болгарський журналіст-розслідувач видання The Insider та Bellingcat Христо Грозєв.

Це фейк. Христо Грозєв не робив такого розслідування, а журналісти BBC не випускали такого новинного сюжету. Його немає, ані на офіційному сайті BBC, ані у соцмережах британського медіа. Так само інформації про внески українських бізнесменів у фонд на підтримку Дональда Трампа немає на офіційних сайтах Bellingcat чи The Insider та у соцмережах болгарського журналіста.

Відео було змонтовано з фото та відео, які можна знайти в інтернеті у вільному доступі, зокрема, цих фотографій кандидатів у президенти США Дональда Трампа та Джо Байдена.

Зображення Ігоря Коломойського та Христо Грозєва були відредаговані у графічних редакторах, проте їх оригінальні світлини теж доволі легко знайти в інтернеті.

Федеральне законодавство США напряму забороняє робити внески у фонди кандидатів на виборні посади іноземцям або компаніям, що мають іноземний капітал.

Американським законодавством дозволено жертвувати у фонд на підтримку кандидитів у президенти криптовалюту і на кампанію Дональда Трампа справді вже було багато внесків саме у вигляді електронних грошей. Проте, за даними The Wall Street Journal, Трампу задонатили криптовалюти всього на 3 мільйони доларів. Тоді як пропагандисти вигадали цифру аж у 8 мільйонів доларів від Костянтина Жеваго, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Ігор Коломойський перебуває в українському СІЗО по обвинуваченню у низці кримінальних справ, Костянтин Жеваго заочно заарештований, Костянтину Боголюбову нещодавно ДБР повідомило про підозру.

У 2021 році США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського через причетність до значної корупції.

Ще раніше американські прокурори звинуватили Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у використанні незаконно привласнених коштів для придбання нерухомості в США.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-