Роспроп поширив фейк про те, що Україна нібито «налагоджує зв’язки» з терористами у Сирії

Роспроп поширив фейк про те, що Україна нібито «налагоджує зв’язки» з терористами у Сирії

Укрінформ
Пропагандисти через турецькомовне видання намагаються звинуватити Україну у «підтримці» тероризму у світі

Державні російські інформагентства та  z-телеграм канали поширюють інформацію, що нібито неназвані «представники» України в середині червня мали зустріч з членами військового формування «Хайят Тахрір аш-Шам» у сирійському місті Ідліб. Російські ЗМІ пишуть, що начебто «представники української влади» хотіли обміняти «чеченців, туркменів та грузинів», які брали участь у війні у Сирії і яких утримує «Хайят Тахрір аш-Шам», на 75 одиниць БПЛА за умови, що ці безпілотники вони використають проти росіян, які знаходяться на території цієї ісламської республіки. Зокрема, серед тих, кого нібито хотіли обміняти, був так званий «міністр оборони» ІДІЛ Абу Умар аш-Шишані.

Це фейк. Передусім, тому що Україна не веде жодних перемовин з терористичними організаціями. Окрім того, обміняти Абу Умара аш-Шишані на безпілотники чи будь-які інші матеріальні речі неможливо, оскільки він загинув у 2016 році в Іраку під час бойових дій навколо міста Мосул.

До того ж, у своїх дописах російські ЗМІ посилаються на турецькомовне видання Aydınlık, яке є відверто проросійським та неодноразово публікувало фейки про Україну.

Видання належить політичній партії «Ватан», яка пропагує антизахідний та проросійський порядок денний, є єдиною політичною силою у Туреччині, що закликала визнати російську окупацію Криму та Абхазії.

На сайті Aydınlık неодноразово розміщувалися фейки про Україну, які за змістом перегукуються з наративами російської пропаганди, наприклад, про те, що Україна нібито причетна до теракту у «Крокус Сіті Хол» у Москві та має зв'язки з терористичною організацією ІДІЛ. По суті, це одне з тих видань, яке використовується російською пропагандою для вигадок і створення фейків. Зокрема, опубліковані в ньому матеріали сумнівного або неправдивого змісту широко використовують у російських «медіа» з посиланням на «повідомлення турецьких ЗМІ». Таким чином Aydınlık використовують як нібито «першоджерело» для поширення фейкової інформації в системі роcпропу.

Видання Aydınlık  у поширеному фейку посилається на «місцеві джерела», також вказує, що детальна інформація про зустріч опублікована на сайті Lekolin.org, зазначаючи, що він належить комуністичній Робітничій партії Курдистану (РПК). Як відомо, РПК – це курдське сепаратистське угруповання, яке визнане терористичною організацією у США та ЄС, виступає за незалежність Курдистану та відокремлення земель, де проживають курди, від Туреччини. На ресурсі Lekolin.org ця фейкова інформація про начебто зустріч «представників» України з членами «Хайят Тахрір аш-Шам» була розміщена 29 серпня.

Крім того, у цій публікації, як і у всіх матеріалах на Lekolin.org, не вказаний автор матеріалу. Даний сайт також не зазначає ані адреси, ані складу журналістів чи засновників цього «ЗМІ». У соцмережі X воно має сторінку на 1,6 тисяч читачів, а у Facebook його фоловить лише 131 підписник.

Тож можна зробити висновок, що це «джерело» інформації навряд чи є надійним чи об’єктивним.

Зазначимо, що Україна не має жодних дипломатичних представництв у Сирії, оскільки 30 червня 2022 року наша держава розірвала будь-які відносини з цією країною.

Таким чином, роспроп використав невідомі та проросійські турецькомовні ЗМІ для створення фейкового матеріалу про Україну, щоб видати його за «сенсацію» від «іноземних журналістів».

Пропагандисти вже не вперше роблять подібне. Укрінформ раніше писав про низку ЗМІ у Туреччині, які регулярно створюють фейки про Україну та є частиною великої мережі російського агітпропу.

Росія просуває дезінформацію для того, щоб вчергове безпідставно звинувавтити Україну нібито у підтримці міжнародного тероризму, а також створити так званий «український слід» у терактах, які відбуваються у самій РФ. Саме так було під час теракту у «Крокус-Сіті Хол» та Дагестані.

Як повідомляв Укрінформ, раніше російський агітпроп поширив фейк про те, що Україна таємно купувала «збройовий уран» у Нігері.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-