Роспроп поширив відеофейк про негативне ставлення до українських дітей у школах Польщі

Роспроп поширив відеофейк про негативне ставлення до українських дітей у школах Польщі

Укрінформ
Пропагандисти вчергове підробили відеосюжет від BBC, щоб посіяти розбрат між українцями та поляками

Прокремлівські телеграм-канали та акаунти в соціальній мережі X поширюють відео, яке нібито оприлюднила британська телерадіомовна корпорація BBC. У ролику йдеться про те, що польські діти начебто не бажають навчатися разом із українськими школярами через нібито «низьку успішність та погану поведінку» українців. Тому, за версією пропагандистів, польські батьки буцімто навіть готові дати хабаря директорам місцевих шкіл, щоб уникнути навчання дітей у змішаних класах.

Це фейк. Дане відео не має нічого спільного з BBC. Дослідивши сайт компанії та її соцмережі, ми з’ясували, що «сюжет», який поширив роспроп, відсутній на офіційних ресурсах британської медіакорпорації.

Варто зазначити, що останнім часом усі відео BBC в YouTube Shorts містять інформацію про те, коли вони були оприлюдненні.

А на відеопідробці, поширеній пропагандистами, дата публікації відсутня. Роспроп створив її за допомогою знайдених в Інтернеті фото та відео. Деякі з них навіть не стосуються України. Наприклад, кадр, з якого починається відео, з’явився у мережі ще у 2021 році, тобто до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Його можна знайти на іноземних сайтах.

Загалом відеоряд супроводжується добіркою кадрів з дітьми та нібито фотографіями польських шкіл, які можна знайти у вільному доступі в Інтернеті.  

Минулого тижня роспроп також поширив відеофейк від імені BBC, який стосувався «масового використання нацистської символіки» ЗСУ на Курщині. Цікавим є той факт, що обидва фейки мають однакову аудіодоріжку.

Подібні наративи росіян спрямовані на те, щоб посіяти розбрат між українцями та поляками та послабити взаємовідносини між країнами. Крім того, російська пропаганда через такі підробки намагається негативно налаштувати людей на Заході щодо громадян України – мовляв,  саме через українських біженців падає рівень життя європейців.

Раніше Укрінформ спростував фейк про те, що Україна нібито «налагоджує зв’язки» з терористами у Сирії.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-