Бакам важливо долучатися до держпрограм з кредитування відновлення енергетики  - представниця банку

Бакам важливо долучатися до держпрограм з кредитування відновлення енергетики - представниця банку

Ексклюзив
Укрінформ
Запит на пільгову державну програми кредитування «Енергонезалежність фізичних осіб — власників домогосподарств» для забезпечення автономного енергопостачання є високим і банкам важливо долучатися до таких  державних ініціатив.

Про це в коментарі Укрінформу сказала, заступниця голови правління Sense Bank Олена Зубченко.

“Sense Bank розглядає сьогодні ряд заявок на пільгове кредитування за державною програмою «Енергонезалежність фізичних осіб — власників домогосподарств» від фізичних осіб. Ці заявки проходять стандартну процедуру перевірки та розгляду профільними службами банку», - зазначила Зубченко.

За її словами, сьогодні важко спрогнозувати обсяги ринку такого кредитування оскільки попит залежатиме від стану енергетичної інфраструктури України, інтенсивності терористичних атак з боку держави-агресора та швидкості відновлення зруйнованих потужностей.

Ставка, що передбачена за цією державною програмою, становить UIRD (3 міс) + 7 %, тобто є плаваючою і за розрахунками сьогодні сягає 20%.

Читайте також: Відновлення енергетики: банки підписали Меморандум про кредитування проєктів

UIRD – це український індекс ставок за депозитами фізичних осіб, що розраховується на основі номінальних ставок ринку депозитів фізичних осіб. Індекс UIRD змінюється щодня та станом на 24 липня 2024 року він становив 13,34% у гривні (згідно з відкритими даними).

«Ставка повністю компенсується позичальнику Фондом розвитку підприємництва у рамках державної підтримки. Крім того, програмою передбачено разову комісію за надання кредиту у розмірі 1,5%, які сплачує безпосередньо позичальник. Але запит  суспільства на  такі ініціативи був та залишається, і банкам важливо долучатися до таких державних ініціатив», - підкреслила  заступниця Голови Правління Sense Bank.

Як повідомлялося, з 20 липня в Україні запрацювала урядова програма пільгового кредитування для приватних домогосподарств під 0% для закупівлі обладнання автономних систем енергопостачання.

Держава повністю компенсуватиме відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту може становити до 480 тис. грн.

За даними НБУ, загальний обсяг заявок фізичних та юридичних осіб на кредитування для відновлення енергетичної інфраструктури за два місяці (з червня 2024 року) сягнув 38 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-