Вінниччина – єдина область, яка системно розвиває послугу «асистент дитини»

Вінниччина – єдина область, яка системно розвиває послугу «асистент дитини»

Укрінформ
Нині у регіоні триває навчання 45 спеціальістів, які допомагатимуть дітям з особливими потребами.

Вінниччина – це єдина область, яка системно розвиває послугу «асистент дитини».

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила перший заступник начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

«Наша область - єдина, яка системно розвиває послугу «асистент дитини», адже повноцінне інклюзивне навчання неможливе без такого спеціаліста. Наявність цієї послуги дозволяє нам включати абсолютно всіх дітей в освітній процес та реалізувати рівне право на освіту для всіх. І, безумовно, подальша соціалізація без цього неможлива. Тому впевнена в тому, що нам вдасться створити коло однодумців, які працюють для дітей та в інтересах дітей», – зазначила перша заступниця Начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

За її словами, минулого року на інклюзивному навчанні у закладах освіти перебувало майже 2,5 тис. дітей. Це діти з особливими освітніми потребами, які потребують постійної підтримки під час освітнього процесу.

 Із сприйняттям та засвоєнням знань їм допомагає асистент учителя. А зі зміною одягу, дотриманням правил гігієни, прийомами їжі у перервах між заняттями – асистент дитини, який допомагає впоратися із цими справами за відсутності батьків.

Тобто, вирішення цієї проблеми забезпечує соціальна послуга із супрооіду під час інклюзивного навчання. А фахівець, який надає цю послугу – асистент дитини.

Зараз на Вінниччині триває навчання 45 людей, які виявили бажання отримати таку спеціалізацію. За даними Вінницького обласного центру соціальних служб, який є головним організатором навчальної програми, 37 осіб є батьками або родичами дитини з інвалідністю, 8 осіб – не перебувають у родинних стосунках.

Ця соціальна послуга знаходиться у площині діяльності трьох галузей – освіти, соціального захисту та охорони здоров’я і потребує навичок з усіх трьох галузей. Тому учасники навчання опановують надання першої медичної допомоги, алгоритм дій у випадку нападу епілепсії у дитини, роботу з документацією, визначення потреб дитини, складання індивідуального плану інклюзивного навчання, методи взаємодії з викладацьким складом.

Читайте також: Вінниччина вийшла на друге місце в рейтингу економічної стійкості

На відміну від асистента вчителя,  посада асистента дитини утримується з бюджету громади. Асистент дитини працює з однією дитиною, а не з класом.

Асистента дитини приймає на роботу не директор школи, а центр надання соціальних послуг, на цій посаді може працювати один із батьків;

Окрім того, асистент дитини не є педагогічним працівником, але є членом команди психолого-педагогічного супроводу.

У 2023 році на Вінниччині провели два навчання і підготували 111 асистентів дитини для 28 громад. У результаті навчань послугу впроваджено у 19 громадах Вінниччини, її надання протягом минулого навчального року забезпечували 68 асистентів дитини. Сім з них не є батьками чи родичами дітей.

В області активно працює у наданні цієї соціальної послуги і громадський сектор. Зокрема, «Родина Кольпінга» і голова організації Леся Самойленко згуртували навколо себе ті родини, діти з яких потребують послуг асистента. У цій громадській організації працює 42 асистенти дитини, зокрема 24 - у Вінниці на замовлення міської ради, решта – у Вороновицькій, Жмеринській, Іванівській, Ладижинській, Тульчинській і Шпиківській громадах.

Читайте також: На Вінниччині 165 працівників соціальної та гуманітарної сфери отримали гранти на свій професійний розвиток

Основна мотивація обласної влади рухати цей процес полягає  у тому, щоб кожна дитина могла реалізувати своє право на догляд, розвиток та виховання у сімейному середовищі, щоб кожна дитина мала можливість отримання освіти, а в подальшому адаптуватися у соціумі. Водночас, за наявності асистента не з кола родини, батьки мають можливість працевлаштуватися, реалізуватися в кар’єрному плані, бути спокійним, що дитина вміє приймати допомогу від сторонньої людини.

Впровадження послуги в громаді здійснюють органи соціального захисту населення.

Як повідомлялось, послуга впроваджується в рамках Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року, прийнятої за ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».

Фото: Вінницька ОВА

Матеріал розміщено згідно з пунктом 3 статті 9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996 і Закону України №2849-IX від 31.03.2023 та на підставі рахунку.

п.3 ст.9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996: Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів, користувачів) щодо цих особи чи товару та який розповсюджується за грошову чи іншу винагороду, повинен ідентифікуватися як реклама з дотриманням вимог цього Закону з використанням слова «реклама». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-