В МЗС Австрії не бачать альтернативи санкціям проти рф

В МЗС Австрії не бачать альтернативи санкціям проти рф

Укрінформ
Альтернативи санкціям ЄС проти росії немає, адже відсутність реакції на російське вторгнення в Україну призведе до того, що у світі пануватиме закон джунглів.

Про це федеральний міністр європейських та міжнародних справ Австрії Александер Шалленберг заявив журналістам перед початком зустрічі глав МЗС країн-членів ЄС у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

"Зараз спостерігається ситуація, коли одна держава жорстоко, за допомогою танків і ракет, намагається нав’язати свою волю. І ми не можемо просто споглядати за цим. У цій ситуації постає питання: ми хочемо світ, який базується на правилах, чи хочемо закону джунглів?" - заявив Шалленберг.

Читайте також: Санкції ЄС залишаться, якщо мир в Україні буде під диктат москви – канцлер ФРН

На його переконання, політики та представники бізнесу "мають дотримуватися думки, що ми хочемо світ, який базується на правилах, де виконуються угоди, де існує верховенство права та дотримання міжнародного права, а не діє право сильнішого".

За словами австрійського міністра, на зустрічі глав МЗС країн-членів ЄС у понеділок обговорюватиметься не новий пакет санкцій проти рф, а посилення запроваджених обмежувальних заходів та закриття "лазівок" для їх обходу.

Читайте також: Штати обіцяють Ірану нові санкції, якщо той надумає передавати рф свої безпілотники

Шалленберг також наголосив, що санкції – це заходи не з негайним, а з довгостроковим ефектом. За його словами, вжиті проти рф обмежувальні заходи діють, усупереч російському наративу про нібито їх неефективність. Австрійський міністр вказав на те, що лише цього року очікується падіння російської економіки на 10%, тоді як у ЄС все ще передбачається зростання на понад 2%. Крім того, через санкції вже зупинено 97% виробництва російської автомобільної промисловості та три чверті авіаперевезень.

"Звичайно, на нас це (санкції ЄС проти рф – ред.) також впливає. Але яка тоді альтернатива? Якщо ми нічого не робитимемо і просто споглядатимемо – що тоді відбудеться? Тоді ми побачимо, що по Статуту ООН можна топтатися, що міжнародне право можна розтоптати, що існує закон джунглів. І тому в цьому ніхто не може бути зацікавлений", - заявив Шалленберг.

Читайте також: Кулеба назвав три складові для миру в Європі: зброя для України, санкції і трибунал для рф

Як повідомлялося, минулого тижня Європейська комісія представила так званий правовий пакет «продовження та приєднання», який покликаний підвищити ефективність санкцій, що вже запроваджені проти росії, та усунути шляхи для їх обходу. Нові пропозиції, зокрема, передбачають запровадження ембарго на постачання російського золота, посилення фінансового контролю за замороженими активами, розширення переліку осіб та установ, що підпадають під санкції. Єврокомісія також пропонує продовжити санкції ЄС на наступні шість місяців, до наступного їх перегляду наприкінці січня 2023 року.

У понеділок, 18 липня, Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ ухвалила правовий пакет «продовження та приєднання» санкцій проти рф, який передбачає заходи з підвищення ефективності шести хвиль санкцій, запроваджених проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-