Зеленський виступив перед лідерами G7 та подякував за ППО для України

Зеленський виступив перед лідерами G7 та подякував за ППО для України

Фото
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський виступив перед лідерами "Великої сімки" у Японії, подякувавши за підтримку України та звернувшись до кожного окремо.

Текст його виступу оприлюднений на сайті глави держави, передає Укрінформ.

“За час цієї війни Україна шість разів брала участь у зустрічах Групи семи, але онлайн. Зараз – момент для особистої подяки”, - зазначив Президент.

Він звернувся до кожного лідера особисто, подякувавши за підтримку України.

“Ми разом із вами та всіма нашими союзниками й партнерами досягли такого рівня співпраці, який забезпечує, щоб на демократію, на міжнародне право, на свободу зважали”, - зазначив Зеленський.

Він додав, що “зараз наша сила зростає. І кожен, хто може забажати агресії проти демократичної країни, бачить, якою буде відповідь”.

Читайте також: Росія не шукає миру, зараз вона хоче заморозки війни - Зеленський на саміті G7

“І що більше ми з вами співпрацюємо, то менша вірогідність, що хтось іще у світі піде божевільним шляхом Росії. Але чи достатньо цього? Демократія потребує більшого. Я вважаю, нам потрібне очевидне глобальне лідерство демократії. Це головне, що ми забезпечуємо нашою співпрацею”, - сказав Президент.

Також він навів кілька прикладів такої співпраці.

“Багато років ми чули, ніби Росія може безкарно атакувати будь-яку країну гіперзвуковими ракетами, яких ніби не збити. Росія хотіла, щоб ми злякались і в певний момент зрадили свої цінності. Що ж, із цим покінчено. «Петріоти» в руках українців показали, на що здатна демократія. Ми з вами разом довели, що питання не в тому, скільки ракет є в нашого спільного ворога, а в тому, скільки систем ППО є в нас. «Петріоти», «Айріс-Т», «Насамси», «Кроталі», «Самп-Т» – вони дають захист життя у наших містах і цим створюють глобальний бренд безпеки для демократії”, - підкреслив Зеленський.

За його словами, “коли таких систем ППО в Україні буде достатньо для того, щоб захистити всі наші міста, світ бачитиме, який повітряний щит здатна створити демократія”.

Читайте також: Зеленський: Ніхто не сяде за стіл переговорів із Росією, доки її війська на українській землі

“Ми вирішуємо, якою буде безпека неба, а не наш ворог. Я дякую вам, шановні лідери, які допомогли Україні з ППО! Разом ми врятували від російських ракет уже тисячі й тисячі життів українців. Я вдячний і за рішення про тренування наших пілотів на сучасних винищувачах”, - сказав Зеленський.

Він наголосив, що повітряний щит може бути повноцінним лише тоді, коли наземні системи ППО доповнюються сучасними літаками у повітрі.

Відео: Офіс Президента України

“Зараз ми виходимо на шлях усунення розриву в можливостях. Коли наші пілоти знатимуть F-16 і коли в нашому небі з’являться ці машини, це матиме значення не лише для України. Це буде історичний момент для всієї архітектури безпеки у Європі та світі”, - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський і Байден розпочали зустріч у Хіросімі

Як повідомлялося, в Японії триває 48-й саміт «Групи семи». Його учасники розглядають шляхи забезпечення стійкості глобальної економіки, в тому числі за наслідками пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-