Шольц у Гранаді: Країни континенту мають бути солідарні у підтримці України

Шольц у Гранаді: Країни континенту мають бути солідарні у підтримці України

Укрінформ
Путін продовжує випробовувати Європу, тому країнам континенту треба триматися разом і підтримувати Україну, а Німеччина відіграватиме в цьому провідну роль.

Про це сказав канцлер ФРН Олаф Шольц на пресконференції за результатами неформальної зустрічі лідерів ЄС у Гранаді, Іспанія, передає кореспондент Укрінформ.

«Німеччина буде змушена продовжувати надавати Україні підтримку в подальші роки, якщо війна триватиме ще роками», - заявив канцлер.

Він зазначив, що гірко дивитися, як Росія веде цю війну, свідченням чого є жахливий удар по магазину та кафе на Харківщині. Це наочно підтверджує, чому треба продовжувати підтримку України, підкреслив політик.

Читайте також: Німеччина має загалом 12 систем Patriot, одну з яких Шольц пообіцяв Україні

Європа страждає через агресивну війну Росії проти України, яка порушила консенсус щодо безпекової архітектури континенту про те, що державні кордони не повинні більше змінюватися за допомогою сили. Тому важливо підтримувати Україну, а також залишалися солідарними, адже Путін продовжує випробовувати Європу, сказав глава уряду.

Але наслідки війни відчуваються далеко за межами Європи, констатував Шольц і закликав російського президента Путіна повернутися до «зернової угоди».

«Погано, що ініціатива, яка так добре функціонувала, була зрушена лише тому, що російський президент перестав її підтримувати і зробив усе, щоб її побороти», - сказав канцлер. Водночас європейські «коридори солідарності» є наразі добрими та корисними, додав він.

Шольц також прокоментував чергові російські заяви про плани ядерних випробувань, хоча зазначив, що ця тема не обговорювалася на зустрічі.

Читайте також: Продовження допомоги Києву залежить від розв’язання політичної кризи у США - Макрон

«Відомо, що Росія постійно нарощує свій потенціал ядерних озброєнь... І завжди дуже голосно оголошує. Чому? – це питання. Але зрештою нічого нового в тому, що зараз відбувається, тут немає. Це одне з багатьох гнітючих рішень російського президента щодо поступового виходу з усіх угод щодо контролю над озброєннями. Це недобрий розвиток для світу», - заявив канцлер ФРН.

Неформальна зустріч голів держав і урядів 27 країн-членів ЄС відбулася в п’ятницю в іспанському місті Гранада, де напередодні вони зустрічалися в розширеному колі з колегами з країн, які в Євросоюз не входять. Серед учасників був і президент України Володимир Зеленський, який провів на полях конференції низку двосторонніх зустрічей.

Фото: Geert Vanden Wijngaert

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-