Усі причетні до «виборів Путіна» на ТОТ України відповідатимуть за наслідки - Євросоюз

Усі причетні до «виборів Путіна» на ТОТ України відповідатимуть за наслідки - Євросоюз

Заява
Укрінформ
Євросоюз ніколи не визнає результати так званих "виборів" президента Росії на тимчасово окупованих територіях України, політичне керівництво Росії та усі причетні до їх організації відповідатимуть за наслідки цих незаконних дій.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві Євросоюзу, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

"Європейський Союз рішуче засуджує незаконне проведення так званих "виборів" на тимчасово окупованих Росією територіях України: Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, а також у частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Так звані "вибори" на цих територіях є ще одним очевидним порушенням Росією міжнародного права, включаючи Статут ООН, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться у заяві.

Посилаючись на дві резолюції ГА ООН від 12 жовтня 2022 року та 27 березня 2014 року, ЄС закликав Росію поважати міжнародно визнані кордони та суверенітет України. 

"Європейський Союз в черговий раз заявляє, що не визнає і ніколи не визнає ані проведення цих так званих "виборів" на території України, ані їхні результати. Вони є нікчемними і не мають жодної юридичної сили. Політичне керівництво Росії та ті, хто причетний до їх організації, відповідатимуть за наслідки цих незаконних дій", - заявили в Євросоюзі. 

У заяві вказується на те, що російська влада продовжує посилювати систематичні внутрішні репресії, переслідуючи опозиційних політиків, організації громадянського суспільства, незалежні ЗМІ та інші критичні голоси, "застосовуючи репресивне законодавство та політично вмотивовані тюремні вироки". Також російська влада "позбавила російських виборців реального вибору і значно обмежило їхній доступ до достовірної інформації".

Читайте також: Данілов про псевдовибори в Росії: Це остання гастроль, жодних виборів Путін уже не проводитиме

Крім того, в ЄС розкритикували рішення Росії не запрошувати спостерігачів ОБСЄ на свої псевдовибори, що "суперечить зобов'язанням Росії в рамках ОБСЄ і позбавило російських виборців та інститутів неупередженої та незалежної оцінки цих виборів".

Як повідомляв Укрінформ, голосування на так званих виборах російського президента проходило впродовж трьох днів – з 15 до 17 березня. За попередніми підсумками, російський режим оголосив, що Путін залишається на п’ятий термін на посаді очільника країни, нібито набравши понад 87% голосів. Імітація виборів Путіна проходила також на тимчасово окупованих українських територіях.

Фото з сайту opinionua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-