Рада закликала світ активізувати зусилля задля повернення всіх полонених українців

Рада закликала світ активізувати зусилля задля повернення всіх полонених українців

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила звернення до міжнародних інституцій, парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних неурядових організацій активізувати зусилля задля звільнення та повернення всіх полонених та незаконно утримуваних громадян України, передусім українських журналістів.

Про це повідомив народний депутата України з парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ. Він уточнив, що законодавча ініціатива #11034 була підтримана 293 голосами народних депутатів.

Верховна Рада зокрема звертається до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів держав – членів Європейського Союзу та НАТО, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, Міжнародної неурядової організації «Комітет захисту журналістів», Міжнародної неурядової організації «Репортери без кордонів» посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою захисту прав журналістів, забезпечення їх безпеки, а також повернення полонених та незаконно утримуваних журналістів (включно з громадянськими журналістами).

Водночас Рада закликає активізувати міжнародні та національні зусилля для забезпечення звільнення та повернення в Україну всіх українських військовополонених та всіх незаконно утримуваних осіб – громадян України.

Читайте також: Лубінець закликав не поширювати персональні дані українських полонених та їхніх родичів

Також наголошується на необхідності посилити зусилля з метою забезпечення дотримання норм міжнародного гуманітарного права щодо утримуваних Російською Федерацією українських військовополонених та запобігання катуванню, приниженню честі та гідності, порушенню прав людини, встановлення місцеперебування всіх бранців – громадян України, зокрема полонених та незаконно утримуваних українських журналістів.

Окрім того, український парламент закликає зміцнити зусилля, у тому числі через Міжнародний кримінальний суд, з метою забезпечення притягнення до відповідальності всіх осіб, винних у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України, зокрема щодо журналістів (включно з громадянськими журналістами).

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підтримав постанову щодо полонених журналістів, утримуваних Росією у заручниках, що дозволить отримати підтримку партнерів для розголосу питання.

Наразі відомо щонайменше про 26 українських медійників, яких Росія незаконно ув'язнила.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-