У Страсбурзі почалось засідання Комітету міністрів Ради Європи

У Страсбурзі почалось засідання Комітету міністрів Ради Європи

Укрінформ
У Страсбурзі розпочалось 133-е засідання Комітету міністрів, під час якого планується ухвалення важливих для України документів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема плануєть ухвалення документів щодо Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, та прогресу в напрямку заснування Спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії проти України, а також Формули миру Президента Зеленського.

«Сьогодні має прозвучати Україна, ми маємо подякувати за те, що Рада Європи вже для нас зробила. Сьогодні ми почуємо слова підтримки від інших делегацій, думаю що будуть прийняті сильні документи», - заявила заступниця міністра закордонних справ України Ірина Боровець перед початком засідання.

За підсумками засідання Комітету міністрів було ухвалено декларацію головування Ліхтенштейну, яка зокрема фіксує підтримку подальших рішень щодо України, а саме «прогрес на шляху до можливого створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії, консультативної групи з питань дітей України, а також міжнародної коаліції за повернення українських дітей»

Декларація відзначає важливість ухвалених раніше рішень щодо Реєстру збитків, який покликаний стати першим компонентом комплексного міжнародного механізму компенсації.

«Допоки не буде досягнуто справедливого і тривалого миру відповідно до принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй та поваги до суверенітету і територіальної цілісності України, які становлять основу Мирної формули Президента Зеленського, протидія агресії Російської Федерації проти України залишатиметься нашим стратегічним пріоритетом», - йдеться в документі, підтриманому 41 країною із 46 членів Ради Європи.

Читайте також: Ми показали силу Ради Європи і маємо підтримати Україну разом - Бербок

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра закордонних справ України Ірина Боровець і президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос обговорили створення всеохоплюючого компенсаційного механізму для постраждалих від російської агресії.

Ця зустріч відбулась на полях 133-го Міністерського засідання Комітету міністрів Ради Європи у Страсбурзі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-