ЄС без допомоги України опиниться під прямою загрозою з боку Росії - дипломат

ЄС без допомоги України опиниться під прямою загрозою з боку Росії - дипломат

Відео
Укрінформ
Європейський парламент від початку агресії Росії став одним із осередків однозначної і дуже вагомої підтримки України.

Про це сказав у своєму блозі на Ютуб-каналі Укрінформу дипломат Ігор Долгов, нагадавши, що наступного тижня, з 6 по 9 червня, відбуватимуться вибори до Європейського парламенту, та розповів, чому це важливо для України, які очікування від нового складу Європарламенту і чи зміниться послідовна підтримка Європою України після виборів.

За словами дипломата, Європарламент ухвалював для України дуже потрібні і своєчасні рішення, інколи навіть ішов попереду Єврокомісії з тими сміливими проєктами і, головне – баченням, що без допомоги України, без відбиття агресії Європейський Союз опиниться під прямою агресією з боку Росії.

Долгов нагадав про нинішній склад Європарламенту, в якому найбільше мандатів, 177, має Європейська народна партія – провідна сила, що послідовно підтримує Україну. За прогнозами експерта, вона збереже більшість і в новому складі, хіба що трохи зменшить представництво. Також, наголосив український дипломат, дуже важливо, що кандидатом від Європейської народної партії на посаду президента Єврокомісії є Урсула фон дер Ляєн, яка неодноразово відвідувала Україну під час війни і наполегливо робила все, щоби збільшити підтримку нашої держави.

Читайте також: Угорщині хочуть надати менш значущу посаду у наступному складі Єврокомісії - Politico

Прогресивний альянс соціалістів і демократів, що на сьогодні має в Європарламенті 144 мандати, на думку Долгова, залишиться на другому місці і, прогнозовано, збереже 139 місць.

На третьому місці в Європарламенті ліберальний блок «Оновити Європу». Очікується, що він може набрати трохи більше ніж 80 мандатів, і це суттєво менше, ніж у цьому складі, зауважив Долгов.

Утім, за його словами, усі найбільші фракції Європарламенту відомі тим, що послідовно займають проукраїнські позиції. «А занепокоєння в Європі, і не тільки в Європі, викликає посилення альянсу «Ідентичність і демократія». Це – ультраправе угруповання, яке відоме своїми проросійськими поглядами», – зауважив дипломат.

«Війна в Україні буквально підштовхнула Євросоюз і Європарламент до швидкого руху в напрямку набуття своєї глобальної ідентичності і усвідомлення своєї ролі перед загрозою, яку несе із собою Російська Федерація», – наголосив Долгов.

За його словами, в Європі усвідомили, що треба розвивати оборонно-промисловий комплекс, треба допомагати Україні і робити все для того, щоби бути здатними відповідати на сучасні виклики.

Тому, на думку дипломата, в Євросоюзі планують впровадити інновації у сфері оборонної промисловості, а офіс оборонних інновацій буде в Києві.

Дипломат зазначив, що ЄС та Європарламент і надалі будуть підтримувати оборонну політику ЄС, оборону України, співробітництво у військовій, фінансовій, гуманітарній галузях, а також допомагатимуть Україні здійснювати реформи, необхідні для членства в Європейському Союзі.

Читайте також: Російська агресія проти України несе головні ризики для зростання економіки ЄС

І зрештою, на думку Долгова, є сподівання, що новий Європарламент буде робити все, аби Україна перемогла, відновилася та набула членства в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про необхідність більше допомагати Києву та інвестувати в спільні європейські оборонні проєкти, підвищувати обороноздатність ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-