Угорщині хочуть надати менш значущу посаду у наступному складі Єврокомісії - Politico

Угорщині хочуть надати менш значущу посаду у наступному складі Єврокомісії - Politico

Укрінформ
У ЄС планують надати Угорщині менш високу посаду у наступному складі Єврокомісії через тісні відносини прем'єр-міністра країни Віктора Орбана з Росією та його позицію щодо України.

Про це повідомляє Politico з посиланням на трьох обізнаних дипломатів, передає Укрінформ.

За словами джерел, Угорщина хоче зберегти посаду єврокомісара з питань розширення, яка має значний вплив через переговори ЄС щодо вступу України до блоку, але національні уряди не хочуть, щоб чинний єврокомісар від Будапешта Олівер Варгеї або будь-який інший угорець залишався на такій важливій посаді.

Як пише видання, Орбан залишається найближчим союзником очільника Кремля Володимира Путіна в ЄС, а європейські лідери дедалі більше роздратовані його зволіканням із санкціями та блокуванням коштів для України.

Один із співрозмовників Politico зазначив, що навряд чи «навіть йдеться» про те, щоб Угорщині дозволили зберегти контроль над будь-яким важливим питанням у наступному складі ЄК.

Читайте також: Угорщина підписала угоду з Білоруссю про будівництво ядерного реактора

Єврокомісія заявила, що уряди і наступний обраний президент органу повинні обрати комісарів, і вона не буде «випереджати їхні рішення».

Один з дипломатів раніше висловив занепокоєння щодо ролі Варгеї у переговорах про вступ України до ЄС, враховуючи, що Угорщина відкрито виступає проти членства Києва.

Читайте також: В Євросоюзі обурені через поведінку Угорщини, яка блокує надання військової допомоги Україні

Як повідомляв Укрінформ, видання Financial Times з посиланням на обізнані джерела раніше писало, що Угорщина затримує ухвалення законодавства, яке б дозволило Україні отримати від ЄС до 2 мільярдів євро на озброєння за рахунок прибутків від заморожених російських активів.
Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-