Відкриття переговорів про вступ України до ЄС не підтримує лише Угорщина - Климпуш-Цинцадзе

Відкриття переговорів про вступ України до ЄС не підтримує лише Угорщина - Климпуш-Цинцадзе

Ексклюзив
Укрінформ
Жодна інша країна, крім Угорщини, зараз не виступає проти відкриття перемовин про вступ України до Європейського Союзу, тому важливо до кінця червня затвердити переговорну рамку з ЄС, бо 1 липня Будапешт почне піврічне головування в ЄС.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Чому важливо (затвердити переговорну рамку з Європейським Союзом) саме до кінця червня? Тому що наступною після Бельгії в Європейському Союзі буде головувати Угорщина, і, на жаль, Угорщина вже дала чітко зрозуміти, що для неї не буде пріоритетом євроінтеграційне просування України. Вона вже оголосила про свої пріоритети на головування, і нас там немає. Тому важливо не втрачати темп і час, який є критичним для трансформації країни», - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, в Україні дуже розраховують на те, що міжурядова конференція в кінці червня, яка відбудеться після завершення виборів до Європейського парламенту, затвердить переговорну рамку.

«Але, на жаль, не є даністю на 100 відсотків, що до кінця червня вдасться це рішення затвердити, і це не стосується того, як Україна виконала чи не виконала свої домашні завдання. Постійно кожен етап нашого євроінтеграційного шляху підважується певною мірою позицією однієї з країн-членів Європейського Союзу, тією ж Угорщиною. Наприклад, ми бачимо, як Угорщина зараз вчергове блокує використання коштів з відсотків від заморожених активів Росії на придбання зброї для України», - зазначила голова комітету.

За її словами, жодна інша країна, крім Угорщини, зараз не виступає проти відкриття перемовин про вступ.

Читайте також: Єврокомісія вже у червні запропонує почати переговори з Україною про вступ до ЄС - Financial Times

«На даний момент Європейський парламент і Європейська комісія, а також більшість країн-членів, чітко виступають за ухвалення цього рішення», - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство з Україною, Молдовою та Боснією і Герцеговиною, а також надала статус країни-кандидата для Грузії. Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова висловила сподівання, що наприкінці червня розпочнуться переговори з Україною та Молдовою щодо вступу до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-