Україна та ЄС можуть підписати двосторонню безпекову угоду 26 червня

Україна та ЄС можуть підписати двосторонню безпекову угоду 26 червня

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС, які зустрінуться наступного понеділка в Люксембурзі, розглянуть положення безпекової угоди між ЄС і Україною, робота над якою «майже завершена», що відкриває можливість для її підписання до кінця цього місяця.

Про це напередодні засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ сказав офіційний представник ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Ми очікуємо, що міністри обговорять безпекові зобов’язання, роботу над якими ми вже майже завершили. Ми сподіваємося, що вони будуть підписані між ЄС і Україною до кінця місяця. Україна вже погодила подібні угоди з кількома країнами Європейського Союзу», - зазначив високопоставлений європейський чиновник. 

Він зауважив, що безпекова угода між Україною і ЄС може бути підписана 26 червня. 

“Є така ймовірність, що підписання може відбутися 26 червня», - зазначив офіційний представник ЄС. 

За його словами, наступного понеділка європейські урядовці розпочнуть обговорення «українського питання» з неформального спілкування з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, який приєднається до розмови в режимі телеконференції. Український міністр проінформує європейських партнерів про ситуацію в країні та про першочергові потреби країни у протистоянні російській агресії.

Читайте також: Україна і США підписали двосторонню безпекову угоду на 10 років

«Ситуація на полі бою залишається важкою, тож постачання зброї в Україну залишається нашим першим пріоритетом», - додав представник ЄС. 

За його словами, міністри закордонних справ країн ЄС обміняються поглядами щодо результатів Саміту миру, який відбувся у Швейцарії минулого тижня. 

«Це був успіх. Понад 100 країн та міжнародних організацій взяли участь, щоб представити свої погляди. Це було завданням цього саміту – продемонструвати, що Україна та більшість міжнародного співтовариства підтримують рішення, яке буде основаним на міжнародному праві та на Хартії ООН. Це може бути єдиним шляхом для досягнення тривалого миру в Україні, що дуже чітко записано у підсумковому комюніке. Це була хороша нагода для початку майбутніх процесів, які, ймовірно, будуть включати і Росію», - зазначив високопоставлений європейський чиновник. 

При цьому він нагадав, що напередодні Саміту миру Путін висунув свої вимоги - вивести українські війська з територій України, які не були окуповані російськими загарбниками, відмовитися від власного суверенітету та провести в Україні «денацифікацію».

Читайте також: Україна підписала безпекову угоду з Японією, яка передбачає $4,5 мільярда допомоги

«Є очевидним, що він (Путін) не хоче миру, він хоче продовження війни та готується для цього. Першою його умовою є вимога, що Україна має вийти з України. Це могло б сприйматися як поганий жарт, якщо б це не було настільки серйозним. Ми очікуємо, що 14-й пакет санкцій буде ухвалений в понеділок», - зазначив представник ЄС. 

Як повідомлялося, в понеділок в Люксембурзі відбудеться Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розгляне продовження допомоги для України. Крім цього, міністри обміняються поглядами щодо розвитку ситуації на Близькому Сході, відносин ЄС з країнами Західних Балкан, щодо подій в Грузії та в африканському регіоні Великих озер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-