Україна і США підписали двосторонню безпекову угоду на 10 років

Україна і США підписали двосторонню безпекову угоду на 10 років

Відео
Укрінформ
Президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден підписали двосторонню безпекову угоду, що передбачає підтримку України зараз, а також у довгостроковій перспективі з метою посилення можливостей стримування потенційної агресії у майбутньому.

Церемонія підписання відбулася в Італії, під час зустрічі Президентів на полях саміту G7, передає власний кореспонедент Укрінформу.

Відео: Володимир Зеленський, Facebook

«Це угода про співпрацю і, таким чином, про те, як наші нації стануть сильнішими», - заявив після підписання угоди Зеленський.

За його словами, це угода про кроки, які гарантуватимуть сталий мир в Україні.

Президент США Джо Байден зі свого боку наголосив: «Міцний мир для України має бути забезпечений здатністю України захистити себе як зараз, так і стримати агресію будь-коли в майбутньому».

Він підкреслив, що Сполучені Штати допоможуть гарантувати, що Україна може зробити і те, і інше. Байден також зауважив, що США продовжать надавати зброю та боєприпаси, розширювати обмін розвідданими та проводити тренування українських військових.

Читайте також: Україна та Польща розпочинають офіційні перемовини щодо тексту безпекової угоди

«Для гарантування безпеки України обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової потужності, надійних можливостей та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які відповідають стандартам Організації Північноатлантичного договору», – зауважується в тексті угоди.

У документі наголошується, що Сполучені Штати підтверджують підтримку захисту суверенітету й територіальної цілісності України на тлі посилення активності РФ на східному фронті. Крім того, сторони розглядають угоду як «підтримку мосту до можливого членства України в альянсі НАТО».

У довгостроковій перспективі в разі збройного нападу або загрози такого нападу на Україну керівництво США й України мають зустрітися протягом 24 годин, щоб обговорити реакцію та визначити додаткові оборонні потреби України.

Читайте також: Україна підписала безпекову угоду з Японією, яка передбачає $4,5 мільярда допомоги

Крім того, Сполучені Штати докладатимуть зусиль, щоби забезпечити довгострокову матеріальну підтримку, навчання та консультації, а також інші види підтримки у сфері оборони й безпеки, у тому числі для розвитку ЗСУ та стримування агресії в майбутньому.

Двостороння угода між Україною і США розрахована на десять років. Офіс Президента опублікував на своєму сайті повний текст цієї Угоди.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський бере участь у зустрічах на саміті «Групи семи» в Італії. Програмою візиту передбачені також його двосторонні переговори із президентом США Джо Байденом.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-