МЗС Румунії: Бухарест підтримує збільшення військової допомоги Україні від ЄС

МЗС Румунії: Бухарест підтримує збільшення військової допомоги Україні від ЄС

Укрінформ
Румунія вважає за необхідне нарощувати військову допомогу від ЄС для України та виступає за швидку імплементацію програм такої допомоги в рамках Європейського фонду миру.

Про це в Люксембурзі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявила керівниця зовнішньополітичного відомства Румунії Лумініца Одобеску, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В тому, що стосується російської агресії проти України, ситуація з безпеки залишається дуже делікатною. Це літо є критично важливим, і саме тому для ЄС дуже важливо наростити військову підтримку. Румунія вирішила передати Україні систему Patriot. Не менш важливим є досягти швидкої згоди навколо імплементації Європейського фонду миру та щодо використання надзвичайних надходжень (від заблокованих активів РФ – ред.) для військової підтримки України», – наголосила Одобеску.

Вона також підкреслила, що ЄС має посилити глобальне залучення для просування пропозицій України з досягнення справедливого миру на основі положень Хартії ООН та міжнародного права. У цьому контексті головна румунська дипломатка назвала «дуже обнадійливими» результати нещодавнього Саміту миру у Швейцарії, який відбувся за широкої міжнародної участі.

«Я вітаю організацію завтра міжурядової конференції з Україною і Республікою Молдова, яка формально відкриє їхні переговори з Євросоюзом», – зазначила міністр закордонних справ Румунії.

Щодо ситуації в Грузії вона наголосила на важливості залишати шлях до ЄС відкритим для цієї країни, оскільки це є посланням, в першу чергу, для народу Грузії, який виступає за європейське майбутнє.

Читайте також: Європа змінила статус «спостерігача» на жертву російської агресії - МЗС Фінляндії

Як повідомлялося, 24 червня в Люксембурзі відбувається Рада міністрів ЄС із закордонних справ, першим питанням якої є розгляд ситуації в Україні та шляхів її подальшої підтримки у боротьбі проти російської агресії, за віртуальної участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Іншими пунктами порядку денного є розвиток ситуації на Близькому Сході та в регіоні африканських Великих озер, а також пропозиції Єврокомісії з реагування на дії грузинської влади, яка, всупереч волі власного народу, згортає процес європейської інтеграції країни та проводить наступ на громадянське суспільство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-