Кілька минулих тижнів принесли добрі новини для України - президент Євроради

Кілька минулих тижнів принесли добрі новини для України - президент Євроради

Укрінформ
Протягом кількох минулих тижнів та місяців Євросоюз працював над тим, щоб посилити допомогу Україні у її боротьбі проти агресії РФ, і нарешті з’явилися добрі для України новини, які засвідчили рішучість ЄС та його країн-членів надалі надавати Україні військову, фінансову та політичну підтримку.

Про це 27 червня, перед початком зустрічі глав держав та урядів ЄС у Брюсселі, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель під час спільного підходу до преси разом із Президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вітаю Вас у Брюсселі. Ви матимете нагоду знову звернутися до Європейської ради, і це дуже важливо. Протягом минулих тижнів ми напружено працювали, щоб підтримати Україну, і зараз вже можемо зробити певні позитивні оголошення. Перш за все, ми маємо можливість сьогодні підписати певні додаткові двосторонні безпекові угоди з Україною. Цим ми хочемо надіслати послання, що ми маємо намір підтримувати Україну так довго, як буде необхідним, і хочемо бути у цьому раціональними й конкретними», – сказав Мішель.

Друге важливе рішення для України, за його словами, відбулося кілька днів тому. Євросоюз виконав зобов’язання, яке взяв на себе, коли, у відповідь на заявку від України надав їй статус країни-кандидата. «Кілька днів тому ми змогли сказати «так» і розпочали переговори про входження (до ЄС – ред.) з Україною. Це є додатковим кроком, який засвідчив вашу відданість інтеграції з ЄС, ваші особисті зобов’язання щодо цього, а також політичну волю народу України приєднатися до ЄС та просувати реформи, які є дуже важливими», – зазначив президент Євроради.

Третє важливе рішення, за його словами, було ухвалене лідерами ЄС щодо збільшення військової допомоги для України та, зокрема, використання з цією метою надходжень від заморожених в Європі російських активів.

«Ми прийняли важливі рішення на рівні ЄС, і це означає, що протягом майбутніх тижнів та місяців будуть здійснені перші виплати, це буде конкретна та ефективна допомога. Ми також працюємо з партнерами по G7 для надання додаткового пакету (допомоги) у 50 млрд євро. Це є дуже важливим, тому що надсилає сигнал, що ви не були залякані Росією, що ви є абсолютно рішучими та відданими. Ви знаєте, що Україна воює зараз за свою країну, за власне майбутнє та за майбутнє власних дітей. Але також ви воюєте за захист наших спільних цінностей, нашої спільної мрії про більш (міцний) мир, добробут, про більшу безпеку», – наголосив Мішель.

Він привітав лідерство Президента України під час саміту миру, який нещодавно відбувся у Швейцарії, та зауважив, що цей форум був дуже важливим, щоб залучити міжнародну спільноту та висловити спільну підтримку для цінностей Хартії ООН, для територіальної цілісності та суверенітету України.

«Ви знаєте, Володимире, що ви тут знаходитися вдома. Ми хочемо вас підтримати і вдячні вам за те, що ви з нами сьогодні», – додав Мішель, звертаючись до Зеленського.

Читайте також: Зеленський - перед засіданням Євроради: Обговоримо старт переговорів про вступ до ЄС та військову допомогу

Як повідомлялося, 27 червня у Брюсселі розпочалося дводенне засідання Європейської ради, одним із головних питань якого буде посилення військової та економічної допомоги ЄС для України. На початку зустрічі лідери країн ЄС мали нагоду спілкуватися із Президентом України Володимиром Зеленським.

Як очікується, Президент України під час візиту до Брюсселя проведе також зустріч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-