Угорщина не погоджувала з Україною рішення про поїздку Орбана до Москви - МЗС

Угорщина не погоджувала з Україною рішення про поїздку Орбана до Москви - МЗС

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України наголосило, що рішення про поїздку премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви ухвалене угорською стороною без погодження чи координації з Києвом.

Про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

«Нагадуємо, що для нашої держави принцип «жодних домовленостей про Україну без України» залишається непорушним, і закликаємо усі держави неухильно його дотримуватися», - заявили в МЗС.

У відомстві акцентували, що єдиним реалістичним шляхом до відновлення справедливого миру залишається Формула миру.

«Як засвідчив перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, участь у якому взяла також Угорщина, понад сто держав і міжнародних організацій поділяють бачення миру засноване на повазі до територіальної цілісності України та Статуту ООН. Формат Саміту миру є ключовим майданчиком для пошуку шляхів відновлення справедливого миру», - підкреслили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС запевнили, що Україна залишається конструктивно налаштованою на подальшу роботу над розвитком двосторонньої співпраці та європейської інтеграції за результатами візиту премʼєр-міністра Угорщини до Києва.

Читайте також: Фон дер Ляєн - про візит Орбана до РФ: «Умиротворення» не зупинить Путіна

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув у п’ятницю у Москву.

Раніше президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що країна, яка головує в Євросоюзі, не має повноважень взаємодіяти з Росією від імені ЄС.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель, коментуючи візит Орбана до РФ, заявив, що угорський прем’єр-міністр робить це на з власної ініціативи і жодним чином не представляє там Європейський Союз.

Сам Орбан підтвердив, що не може вести «мирні» переговори між Україною та Росією, оскільки той факт, що Угорщина нині головує в Раді ЄС на ротаційній основі, не дає йому мандата вести переговори від імені блоку.

1 липня Угорщина розпочала головування в ЄС та перебрала на себе організацію роботи Ради ЄС на пів року.

Угорщина раніше неодноразово блокувала військову допомогу Україні від Євросоюзу, а також запровадження санкцій ЄС проти Росії та початок переговорів про вступ України до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-